SVAKI ČETVRTI NEVEZAN

Zatekli i neosiguranu djecu! Riječka policija kontrolirala korištenje sigurnosnog pojasa, rezultati nisu baš dobri

Foto: Riportal - M. L.

Pravilno korištenje sigurnosnih pojaseva u vozilu nedvojbeno pridonosi smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima

Policijski službenici za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske prošli tjedan su proveli akciju pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji.

Za vrijeme akcije, od 4. do 10. travnja, kontrolirano je ukupno 851 vozilo. Pri tome je policija zatekla 221 osobu koje nisu koristile sigurnosni pojas u osobnim vozilima i to 203 osobe na prednjim sjedalima, dok njih 18 nisu koristili pojas na stražnjim sjedalima. Od ukupnog broja, 219 su odrasle osobe, a i dvoje djece je zatečeno na stražnjim sjedalima bez obveznog sigurnosnog pojasa.

VIDEO DANA:

“Podsjećamo kako pravilno korištenje sigurnosnih pojaseva u vozilu nedvojbeno pridonosi smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su  vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu dužni koristiti sigurnosne pojaseve.

Vrlo važni elementi sigurnosti vozača i putnika u vozilima su sigurnosni pojasevi i oprema za prijevoz djece u vozilima. Pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je kako bi se povećala sigurnost djece u vozilima. Analizom prometnih nesreća u kojima su stradala djeca utvrđeno je kako djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.

Težini stradavanja također pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.”, poručili su iz PU primorsko-goranske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views