JAZZ NA RAZNE NAČINE

Brojni Riječani i turisti nedjelju proveli uživajući u jazz uspješnicama kraj mora

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Cjelovečernji, solidno posjećen koncert pod nazivom “Natrag u budućnost – Od klasične do moderne jazz avanture” održao se ove nedjelje ispred hala Exportdrva.

“Natrag u budućnost – Od klasične do moderne jazz avanture” predstavio je recentne suvremene glazbene umjetnike, koji svaki na svoj način doživljaju glazbeni žanr – jazz, te ga kroz svoja ostvarenja na različite načine izvode. Svojim načinom i stilom ovi glazbenici ruše sve uokvirene glazbene koncepte te otvaraju prostor za improvizaciju, koja ovakvim izvedbama daje slobodnu formu, jedinstvenost i posebnost.

Publika je uživala u nastupima Mimika Orchestra koju predvodi njen idejni začetnik, skladatelj, dirigent, autor tekstova i producent Mak Murtić sa svojim alternativnim jazz albumom “Divinities of the Earth and the Waters”. Zvuk Mimike Orchestra može se opisati kao mješavina progresivnog rocka, jazza i tradicionalne glazbe, ali tu su i teški grooveovi, sintesajzeri, live elektronika i free jazz improvizacije.

Nakon njih uslijedio je zagrebački DJ/producent elektroničke glazbe Jan Kinčl i francuski jazz klavijaturist Regis Kattie, čija je suradnja urodila vrlo hvaljenim dugosvirajućim debitantskim izdanjem “In Plain Sight”. Album koji savršeno spaja moderne deep house tekovine i jazz naslijeđe.

Nekadašnja pop zvijezda Vesna Pisarović iznenadila je prisutne izvedbom hvaljenog albuma “Naša velika pjesmarica” koji predstavlja kreativan osvrt na naslijeđe bivše jugoslavenske zabavne glazbe iz razdoblja od 50-ih do 70-ih godina.

Plesnih ritmova nije nedostajalo ni za vrijeme nastupa Kozmodruma. Grupa je techno, house i dubstep sjedinila s instrumentalnim post rockom, ambijentalnim i minimalističkim tekovinama, pritom ne zaboravljajući jazz i fusion tradiciju koja je jako utkana u njihov izričaj.

Domaćoj publici predstavio se i hvaljeni lokalni glazbenik Bruno Mičetić koji je sa svojim Quintetom izveo hvaljeni album “Out of the shadow”.

Pozornica uz Exportdrvo ovog ljeta predstavlja glazbenu meku za sve Riječane i turiste željne kvalitetnog zvuka. Ambijent dodatno produbljuje miris i blizina mora što je i na ovo glazbeno okupljanje privuklo veliki broj glazbenih sladokusaca.

Kako je sve to izgledalo možete pogledati u fotogaleriji.

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari