Hrvatski Srbin u Beču brutalno prebio fratre zbog pedofilije u Crkvi; Uhvatili ga u Zagrebu

Hrvatski Srbin u Beču brutalno prebio fratre zbog pedofilije u Crkvi; Uhvatili ga u Zagrebu

Foto: Pixsell, Printscreen

Kako javlja austrijski list Die Presse, u Beču uskoro počinje suđenje za napad na šestoricu fratara koji se odigrao 2018. godine. Optužen je hrvatski državljanin koji je nedavno uhićen u Zagrebu i izručen Austriji. Istraga je tapkala u mjestu, a onda je na osumnjičenoga uputila analiza DNK.

“49-godišnji osumnjičenik je u pritvor,  dao je opsežno priznanje. Njegov motiv bila je mržnja prema Katoličkoj crkvi, kako su istražitelji objavili u ponedjeljak na konferenciji za novinare. DNK trag odveo je kriminaliste do hrvatskog državljanina koji je uhićen 11. svibnja u svojoj domovini”, navodi Die Presse, prenosi Index.

DNK trag je bio ključan

Prema glavnom istražitelju Helmutu Pöttleru, iz Državnog ureda kriminalističke policije u Beču, nakon djela 27. prosinca 2018. osigurano je preko 500 tragova. Počinitelj je kemijskim sredstvom uništio mnoge tragove, no na boci s vodom tada je pronađen cjelovit DNK trag.

UPRAVO SE ČITA

U proljeće 2021. iz Njemačke je stigla informacija da je taj DNK već zabilježen na mjestu zločina početkom 2000-ih. Genetski podaci pripadaju hrvatskom državljaninu koji je osuđen za pljačku i uzimanje talaca u susjednoj državi, javili su Nijemci austrijskim kolegama. Kad se saznalo da bi osumnjičenik trebao biti u Hrvatskoj, bečki tužitelj izdao je nacionalni nalog za uhićenje i europsku tjeralicu te je krenula i suradnja s hrvatskom policijom. Uhićenje 49-godišnjaka pokazalo se teškim jer nije imao stalnu adresu i živio je na ulici.

11. svibnja istražitelji ciljeva konačno su ga pronašli u Zagrebu i priveli. Prošli tjedan isporučen je i od prošlog je četvrtka u zatvoru u Josefstadtu.

VIDEO DANA:

“Osumnjičeni je vrlo religiozna osoba koja mrzi Crkvu”

Osumnjičeni je porijeklom Srbin koji ima hrvatsko državljanstvo, navodi Die Presse. S tri godine je s obitelji emigrirao u Njemačku. Također je živio u Austriji.

Prema istražitelju Pöttleru, osumnjičeni je vrlo religiozna osoba, koja je “u nekom trenutku donijela odluku da mrzi Crkvu i mora joj se osvetiti” nakon izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi. Zato je otputovao u Austriju, odabrao crkvu koju će napasti i pažljivo pregledao cijelu lokaciju. Nije imao osobne veze s bečkim fratrima koje je brutalno napao.

Brutalno premlatio šest fratara, jedan mjesecima bio u životnoj opasnosti

27. prosinca 2018., malo iza podneva, počinitelj se probio u katoličku crkvu u bečkom Strebersdorfu te u susjednu zgradu katoličke škole. Malo po malo svladavao je jednog fratra za drugim. “Brutalnost i intenzitet (zločina) također su me iznenadili”, rekao je iskusni šef istražne službe Državnog ureda za kriminalističko istraživanje u Beču, Michael Mimra.

Šest fratara je okrutno pretučeno – uključujući i željeznom šipkom – a daljnje zlostavljanje dogodilo se u obližnjem uredu. Svim žrtvama su stavljene lisice i začepljena su im usta. Pet fratara teško je ozlijeđeno, a jedan se nekoliko mjeseci borio za život. Tek nakon otprilike četiri sata mučenja jedan od napadnutih fratara uspio je skinuti lisice, pobjeći i potražiti pomoć.

Zakopao oružje pa se vratio u Hrvatsku

Nakon pljačke, u kojoj je ukrao pištolj, gotovinu, iPad, fotoaparat i hard diskove, osumnjičeni se sklonio na 300 metara od mjesta zločina u šumovitom području u blizini sportskog terena škole. Tamo je nekoliko sati ostao skriven u grmlju. Zatim je tamo zakopao oružje, SIG Sauer P226 sa šest metaka u spremniku, i pobjegao prema centru Beča. Nakon nekoliko dana vratio se u Hrvatsku. Oružje je sada pronađeno. S obzirom na priznanje osumnjičenog, očekuje se da će uskoro biti održano i suđenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari