NOVI CRO DEMOSKOP

Macan o obratu: ‘SDP-u koalicijski partneri ništa ne donose; MOST izgubio petinu podrške u mjesec dana!

Foto: Pixsell/RTL

‘Iako je trenutno u prednosti nad HDZ-om, SDP ima lošiji rezultat nego prošli mjesec’

Za komentar najnovijeg istraživanja Cro Demoskop koji je za RTL.hr provela Promocija plus zamolili smo političkog analitičara Krešimira Macana. On je istaknuo da iako je Restart koalicija izbila na čelo, ona ima manju popularnost od SDP-a samog prije mjesec dana. “Izostaje učinak koalicije”, kaže Macan.

“Pokazuje se da SDP vuče sve ove male partnere, da mu oni ništa ne nose, osim IDS-a“, kaže.

Podsjetimo, prema najnovijem CRO Demoskopu, Restart koalicija prestigla je HDZ za 0,6 posto glasova iako je prednost Koalicije na razini statističke pogreške.

“Osim promjene na čelu, Restart kao da nema sinergijski efekt, nije narastao na više od rejtinga SDP-a od prošlog mjeseca, a trebao bi jer je riječ o koaliciji. Prošlo je mjesec dana, trebali bi se vidjeti efekti koalicije, ali mi ih ne vidimo. Ne vidi se da HSS ili bilo tko drugi išta donosi. Restart je slabiji nego SDP prošli mjesec. To znači da možda sve ove manje lijeve stranke s manjim postotkom ipak ruše lijevu koaliciju i uzimaju glasove. Dakle zelena ljevica, IP, Fokus, Pametno i tako dalje. To je najveća opasnost za Restart. Još ne možemo ipak ništa zaključiti jer smo cijeli mjesec daleko od izbora”, rekao je Macan.

“Što se pak tiče pada popularnosti HDZ-a, njemu je naštetila priča o Zakonu o obnovi Zagreba i afera ‘Vjetroelektrane'”, tvrdi Macan i dodaje kako to doduše dokazuje da aferu nisu sami pustili, odnosno namjestili.

“To je relativno svježa stvar i do izbora se još može sanirati. I tu se ništa posebno ne događa. Ako se pogleda, Škoro je narastao koliko je pao HDZ otprilike. S time da ovo istraživanje nije spojilo HSLS HDZ-u. To je prelijevanje glasova jer ako gledamo da je zadnji put HDZ imao 30 posto, Škoro deset i Most oko pet posto, to je ukupno 45 posto glasova desnice. Kada se sada njihovi rezultati zbroje, opet se dođe do 45 posto. To je jednostavno okupljanje bloka protiv HDZ-a, učinak prelaska Penave Škori i slično. Ne znamo zapravo je li dio birača HDZ-a prešao Škori ili su partneri donijeli svoje. Jer Škoro većinu tih glasova ima otprije. Ne znamo je li to rezultat koalicije ili odmaka od Plenkovića. Definitivno imamo blok koji želi drukčiji HDZ i oni koji se ne slažu s Plenkovićem sada glasaju za Škoru“, komentira Macan.

Velik broj neodlučnih

“U ovom trenutku, ako se gleda samo na mandate, to je možda prednost Restarta zbog vjerojatna tri mandata IDS-a, inače je neriješeno između HDZ-a i Restarta. Postoji pet posto kojih desnici nedostaje za 50 posto, jer je 11,9 posto neodlučnih, a HDZ je uvijek dobar u kampanji i dosad ih je uvijek uzimao. Pitanje je što će Restart u tom slučaju, mogao bi stagnirati”, komentira Macan i ističe da je veliko pitanje što će se dogoditi s malim strankama ljevice koje nemaju ljude na terenu.

Male stranke su najjače u Zagrebu i mogu ugroziti Restart u Zagrebu u kojem oni inače osvajaju najviše mandata. Sada je pitanje hoće li se oni htjeti udružiti jer po ovome ne prelaze prag i ne osvajaju mjesta u Saboru. Trebale bi male stranke hitno u koaliciju“, zaključio je Macan u komentaru za RTL.hr.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views