PRVI KRČANI U SABORU?

Vasilić i Ahmetović: Ako smo znali na Krku, znat ćemo i u Saboru

Darijo Vasilić i Mirela Ahmetović, prvi ljudi Grada Krka i Općine Omišalj, znaju kako uspjehe iz svojih lokalnih sredinama preslikati na nacionalnu razinu, čulo se danas na Korzu

Vrlo su izgledne šanse da otok Krk i tamošnji otočani prvi put od samostalnosti Hrvatske dobije dobiju svoja dva zastupnika, predstavnika u Saboru. To su Darijo Vasilić, dugogodišnji gradonačelnik Grada Krka, inače predsjednik regionalnog Primorsko-goranskog saveza, i Mirela Ahmetović, SDP-ovka, načelnica Općine Omišalj, oboje na listi RESTART koalicije u 8. izbornoj jedinici.

“Nas dvoje jamstvo smo da se nebrojeni pozitivni primjeri s našeg otoka i naših lokalnih samouprava mogu implementirati i na nacionalnoj razini te da kvalitetno možemo zastupati interese građana i jadranskih otoka i Rijeke i Primorsko-goranske županije, ali i Istre. Projekti i programi što ih realiziramo u našim zajednicama mogu biti putokaz kako razvijati cijelu zemlju i energično ćemo se iz saborskih klupa boriti za to. Cijelu kampanju i vodim pod sloganom „Ako može Krk, može i Hrvatska“.

Grad Krk ima stopu nezaposlenosti tek 2,56 posto, ima više od 700 gospodarskih subjekata na manje od 7000 stanovnika, dakle na svakih niti deset stanovnika jedan poduzetnik ili obrt. Može tako i Hrvatska, siguran sam u to, ali ne s Plenkovićem i HDZ-oim na čelu”, istaknuo je Vasilić i nastavio da je bolja prometna, brzobrodska povezanost jadranskih otoka s kopnom jedan od preduvjeta njihovog značajnijeg gospodarskog iskoraka i brže revitallizacije.

U tom smislu prvi je put javno predstavio inicijativu na kojoj svi otočani već godinama inzistiraju- da se tijekom ljetnih mjeseci, kada se na ulaz na trajekt ili katamaran u kolonama čeka satima, otočanima sa stalnim prebivalištem na otocima omogući prioritetan ukrcaj s posebnim iskaznicama.

Zakon o otocima i decentralizacija poreznih prihoda na razinu gradova i općina, kao generatora razvoja lokalnih sredina, nužnost su za ostanak stanovništva na hrvatskim otocima, a upravo decentralizaciju i borbu protiv korupcije te reformu pravosuđa Vasilić je apostrofirao kao ključne teme za bilo kakav značajniji iskorak zemlje

“Mi na otoku Krku, a ima sedam lokalnih samouprava koje vode i SDP i PGS i HDZ i nezavisni, uspješno surađujemo već godinama, a sve s ciljem dosezanja što većeg životnog standarda naših stanovnika. Naša odlična suradnja ogleda se i posljednjih godinama u zajedničkoj borbi protiv nezakonitog, ekonomski i ekološki štetnog LNG terminala u kojoj se sve političke opcije otoka, bez obzira na stranački predznak, jasno poručile- NE takvog projektu štetnom za naša građane.

Zato i dalje vodimo sudske postupke protiv tog projekta i ne pada nam na pamet predati se, baciti koplje u trnje jer mi znamo što želimo i što žele stanovnici lokalne zajednice”, rekla je Mirela Ahmetović pa dodala da je uspješna suradnja krčkih obnašatelja izvršne vlasti dokazana i u nizu drugih područja poput održivog gospodarenja otpadom u čemu je Krk predvodnik čitave države, a svrstan je u top 10 europskih otočnih sredina prema „zelenoj tranziciji“.

Ahmetović se pohvalila i projektom „Potpune transparentnosti“ Općine Omišalj kojim je stanovništvu putem aplikacije dana mogućnost uvida u potrošnju i zadnje lipe javnog proračunskog novca. „To je primjer kako se i u čitavoj korumpiranoj Hrvatskoj korupcija može vrlo učinkovito iskorijeniti i na tome ću inzistirati u Saboru jer je neprikosnoveno pravo građana znati gdje se i kako troši njihov novac“, rekla je Ahmetović.

I Omišalj i Grad Krk svoj razvoj u dobroj mjeri temelje i na iznadprosječnom ulaganju u obrazovanje: i osnovno i srednjoškolsko i redovite i izvanredne studente te poslijediplomce, što i jest rezultiralo podacima da je riječ o dvjema sredinama što se svrstavaju u red najobrazovanijih u Hrvatskoj , ali i najrazvijenijih uopće.

Grad Krk najuspješniji je mali hrvatski grad, a Omišalj među pet najrazvijenijih općina u Hrvatskoj. Isto tako, riječ o lokalnim samoupravama s pozitivnim prirodnim prirastom i relativno mladom populacijom, čulo se na današnjoj konerenciji za medije na Korzu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari