"GRADOVI I OPĆINE TRPE"

Vasilić i Obersnel: “Vlada Andreja Plenkovića grobar je hrvatske lokalne samouprave”

Odnos HDZ-ove Vlade prema lokalnoj samoupravi, a posebno u vrijeme „korona krize“, bila je tema konferencije za novinare što su je na riječkom Korzu održala dvojica gradonačelnika, Vojko Obersnel, prvi človjek Rijeke, i Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka

Od 2003. godine, odnosno mandata tadašnje Vlade Ivice Račana koja je skromno i vrlo djelomično, ali ipak donekle jest provela decentralizaciju Hrvatske, do danas se po tom pitanju nije dogodilo baš ništa.

Upravo suprotno, iz godine u godinu gradovi su u sve težojh financijskoj situaciji, a olakšice što su vezane uz porez na dohodak imaju izravne posljedice na proračune lokalnih samouprava, a da se pritom ne osiguravaju nikakve kompenzacijske mjere iz ostalih proračunskih izvora.

Situacija je ustvari kulminirala posljednje tri godine, upravo u mandatu premijera Andreja Plenkovića. Naime, hrvatski gradovi u tom razdoblju zajedno godišnje gube minimalno milijardu kuna proračunskih prihoda.

“Tolika sredstva mi iz nekih drugih izvanporeznih prihoda ne možemo nikako namaknuti i nagomilane posljedice nemoguće je sanirati. U aktualnoj korona krizi lako je uočljivo da je Plenkovićeva Vlada punu podršku dala privatnom sektoru, a da je cjelokupni sektor lokalnih samouprava, naših proiračunskih korisnika, poduzeća… ostao potpuno zanemaren. Ova Vlada lokalnu samoupravu kao da uopće ne doživljava kao sastavni dio javne uprave Republike Hrvatske pa se, tako, ni potpore od 4.000 kuna po radniku uopće nisu odnosile na radnike zaposlene u komunalnim društvima u vlasništvu lokalnih samouprava”, rekao je tom prilikom Vasilić pa istaknuo da će u trenutku promjene parlamentarne većine i preuzimanjem Vlade RH RESTART koalicija pokrenuti novi ciklus decentralizacije Hrvatske.

To će sveobuhvatno, od vrtića i škola preko ustanova u kulturi i sportu do lokalnog komunalnog sektora, lokalnim zajednicama osigurati nove i znatno jače ovlasti, ali, dakako, i financijske mogućnosti kako bi standardni u gradovima i općinama, koji i jesu generatori razvoja, bili kudikamo veći.

I Vojko Obersnel istaknuo je decentralizaciju kao jedan od svojih primarnih zadataka kao saborskog zastupnika, a usporedio ju je, decentralizaciju, s Jetijem.

“Svi o njoj govore, ali je nitko nije vidio niti doživio. Izuzev u tom spomenutom kratkom razdoblju iz vremena Ivice Račana. Sve što se kasnije predstavljalo decentralizacijom svodilo se na prebacivanjem i gomilanjem obaveza lokalnih samouprava, ali bez osiguranih adekvatnih financijskih izvora za ispunjenje tih obaveza pa je sve to, dakle, samo dodatno ugrozilo lokalnu samoupravu.

To što su nedavno nadležnosti ureda državne uprave prepusti županijama, dakako nije nikakva decentralizacija već samo bijeg od odgovornosti i dokaz dosadašnje neefikasnosti istih tih ureda. Ostali smo i bez prihoda od poreza na dohodak koji se sav slijeva u Zagreb. Sve takozvane porezne reforme Zdravka Marića osmišljene su i realizirane na teret lokalnih samouprava.

Dakako da sam za veće radničke plaće, ali to ne može predstavljati teret općina i gradova. Povećavati neoporezivi dio plaće, a istovremeno neosigurati kompenzaciju lokalnoj samoupravi znači dovesti nas pred zid i na rub preživljavanja”, rekao je Obersnel.

Dodao je kako svi, kao da je riječ o zmiji, bježe od smanjenja stope PDV-a kao isključivog prihoda države od kojeg lokalnoj samoupravi ne pripada niti kuna.

Zaključio je, kao i Vasilić, da su upravo gradovi i općine podnijele najveći financijski teret u vrijeme pandemije jer su sva rasterećenja za poduzetnike išla upravo na njihov teret.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views