KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Dosta je bilo, pustite da žene same odlučuju o svom tijelu!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U trenutku kada sam već bio odustao da se priključim tisućama onih koji su smatrali da imaju što reći o slučaju Čavajda, ugledao sam izjavu notornog Ladislava Ilčića.

Piše: Neven Šantić

Konzervativac Ilčić, dakle, lakonski je i s visina onoga “koji vjeruje u život i samo u život” prokomentirao da se “previše fokusiramo na rubne slučajeve dok se život generalno premalo štiti”.

Drugim riječima, čemu briga o mukama Mirele Čavajde, dajte razmišljajte o prokreaciji i općenitoj zaštiti života, što god i kako god to bilo.

Vrag leži u detaljima

No, isto onako kako u svakom poslu vrag leži u detaljima, tako i “rubni slučajevi” poput Čavajdinog predstavljaju društveni i politički test svakog društva odnosno političke zajednice. Oni nam pokazuju kakvi smo i što smo, a ne deklaracije i proklamacije o demografskoj obnovi ili drugim načinama na koje se, najčešće zamišljeno a tek rijetko stvarno, stvaraju pretpostavke za život i razvoj pojedinaca u nekoj državi.

Upravo, naime, ovaj “rubni slučaj” o kojem priča Ilčić – koji ovakvom konstrukcijom kao deklarirani vjernik čini grijeh ignorirajući patnju jedne žene predstavljajući je kao irelevantnu – demonstrira društvenu trulost i posrnuće dobrog dijela naše političke klase.

Konzervativci okupljeni u različitim strankama političke desnice okrivili su za politiziranje slučaja “progresiste” s ljevice, jer su tobože iskoristili prigodu za predlaganje novog zakona o pobačaju, a zapravo je politizacija počela liječničkim odlukama o jednoj kompliciranoj trudnoći kojoj se nije vidio sretran završetak i mahanjem famoznim “prizivom savjesti” kao ognjenim mačem utjerivanja straha svim ženama koje samo i pomisle na pobačaj.

Politizacija s desnice

Politizacija s desnice nastavila se i kasnije, odbijanjem SDP-ovog prijedloga zakona pod izgovorom da je, najblaže rečeno, “loše i nestručno napisan” (Branko Bačić iz HDZ-a i Marija Selak Raspudić iz Mosta).

Da se problem sustavno želio riješiti moglo se, primjerice, prijedlog prihvatiti i onda ga zajedničkim naporom svih zastupnika dovesti u formu koja bi odgovarala svima koji ne žele povratak u prošlost, i na ljevici i na desnici, i vjernicima i onima koji to nisu, a istinski žele pomoći ženama kad se nađu pred tom strašnom dilemom, pobaciti ili ne.

Ali, nije stvar u tome. Potrebno je materiju – rezoniraju oni najzadrtiji na desnici i vjerski fanatici (koji zapravo s istinskom vjerom nemaju nikakve veze) a podršku im daju politički kalkulanti iz HDZ-a – ostaviti otvorenom i podložnom interpretaciji (jer kao što vidimo različita interpretacija skoro identičnih zakona rađa različite prakse u Hrvatskoj i Sloveniji) jer tko zna što može biti sutra. Možda se stvore i uvjeti za daljnju restrikciju prava na pobačaj poput onog u Poljskoj…

Liječničko i političko licemjerje

Sve ovo, svo liječničko i političko licemjerje i i hrpu laži čija je žrtva Mirela Čavajda, razotkrio je u svom pismu Univerzitetski klinički centar Ljubljana. Gospodo, to o čemu vi pričate nema veze sa zakonima, stvarnošću i pristupom liječenju u već poodmaklom 21. stoljeću, poručili su iz Ljubljane kolegama u Zagrebu posramivši usput i one što sebe smatraju hrvatskom političkom elitom.

Možda jest važno što pokazuju studije o tome da je za žene, pogotovo ako se trudnoća zakomplicira, pdihološki i društveno bolje da imaju mogućnost pobačaja ali nije presudno. Ni u ovom ni u drugim slučajevima, bili “rubni” ili ne. Presudno je pravo da žena može odlučiti o prekidu trudnoće a da joj moralizatori svih mogućih orijentacija ne prave prepreke. Da se može odlučiti za pobačaj kad za to ima razloga i da joj nitko to ne može zabranjivati ili nametati joj vlastita uvjerenja.

Doista, dosta je bilo, pustite žene da same odlučuju o svom tijelu i svom dobru. One najbolje, poput Mirele Čavajde, znaju koliko su kojiput bolne odluke koje moraju donositi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj