KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Sramotna “skulptura” na autobusnoj stanici u Bačićima. ‘Čistoća’ čisti, ‘mudraci’ bacaju u želji da ‘uštede’

Ono što smo do jučer smatrali za nezamislivo, tu je, pored nas. Na granici Grada Rijeke i Grada Kastva, u neposrednoj blizini autobusne stanice u Bačićima i dalje postojano stoji ruglo

Piše: Neven Šantić

Nabacano smeće i dalje tvori sramotnu “skulpturu” nedostojnu civiliziranog svijeta, na mjestu koje je donedavno bilo uzorno uređeno.

Zašto? Koji je uzrok tome?

Od početka studenog u Gradu Kastvu krenuo je novi sustav odlaganja smeća. Privatne kuće dobile su predviđene manje spremnike za miješani i ostali otpad koji se može reciklirati, a za stambene zgrade s više stanova nađeno je rješenju u poluukopanim kontejnerima s ključem gdje se registrira svako odlaganje miješanog otpada dok je odlaganje recikliranog otpada besplatno – bez obzira što se i te kontejnere mora otključati.

Sustav je prilično jednostavan, pa je tako Kastav u dogovoru s Čistoćom krenuo u ovaj projekt nekoliko mjeseci prije Rijeke, koja će na novi sustav odlaganja otpada prijeći sredinom sljedeće godine.

Nije trebalo dugo čekati na “efekte” novog sustava

I nije trebalo dugo čekati na “efekte” novog sustava odlaganja smeća u Kastvu dok Rijeka još uvijek ima stari, s klasičnim kontejnerima u koje se otvoreno bacaju vrećice s otpadom. Naime, iz zgrada preko puta autobusne stanice u Bačićima počeli su početkom studenog primjećivati učestalo stajanje automobila iz pravca Kastva i – bacanje vrećica sa smećem. I to ne samo u kontejere koji su tamo stajali, nego i uokolo njih!

I tada je sredinom ovog mjeseca Čistoća odlučila maknuti kontejnere i sve počistiti. Stajalo je tako čisto i uredno nekoliko dana, a onda je opet počelo gomilanje smeća. I evo ga, kao što se može vidjeti na fotografiji – raste, približavajući se nedavnoj ogromnoj nakupini.

Netko će sarkastično reći, dobro je da nije stvorena novo ilegalno odlagalište u nekoj šumici ili sporednoj uličici nego se, eto, odlaže na trasi kamiona Čistoće.. Na stranu sarkazam, valja se upitati koji su razlozi za takvo sramotno ponašanje.

Krivica nije na Gradu Kastvu ili ‘Čistoći’

Je li riječ o ljudima koji nisu do sada zadužili ključeve za poluukopane kontejnere ili, ako imaju vlastitu kuću, nisu dobili male spremnike? Sumnjamo u to. Grad Kastav je sve organizirao na vrijeme, dva tjedna se moglo predignuti ključeve kontejnera, a održane su i instruktaže za stanare.

Da ta “tranzicija” odlaganja smeća protekne sa što manje problema, svoje je napravila i Čistoća. Prema tome, na njih se ne može svaliti krivica.

Prije će biti da je razlog ovakvog neciviliziranog ponašanja pokušaj našeg dobrog starog balkanskog lova u mutnom. Naime, “mudraci” koji su odlučili ostavljati smeće ispred tuđih vrata vjerojatno su pomislili kako će im se, ako manje puta budu morali odlagati miješani otpad u kontejner koji bilježi njihova odlaganja smeća, s vremenom smanjiti cijena odvoza smeća.

Sve i da se vode tom računicom i da je ta računica ispravna, pa kolika bi to mogla biti razlika u cijeni u odnosu na postojeću ako smeće odlože negdje gdje se ne “računa” kao njihovo smeće? Deset, dvadeset ili trideset kuna, pardon 3,4 eura?

Koliko god, nedostojno ljudi u 21. stoljeću!

Žalosno je prodavati obraz za trideset kuna. I očito nije riječ o sirotinji kojoj je svaka kuna od životne važnosti, jer se ne bi onda na “spomenik od smeća” dovozila automobilima.

Svatko tko vidi ovu nakaradnu nakupinu kraj državne ceste Rijeka- Jušići – Trst, a stalo mu je i do sebe, drugih i okruženja u kojem živi, mora osjetiti nelagodu i sram.

Kada se već ne srame oni koji su smeće ostavili.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari