Kolumna | Riječka liječnica: “Liječnici su krivi za sve. Pa i za to ako netko sjedne za volan i skrivi nesreću….”

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Već više dana hrvatska javnost zgraža se nad stravičnom nesrećom na naplatnim kućicama Sv. Helena

Tamo se vozač pri brzini od 150 kilometara na sat, bez kočenja, zabio u dva automobila i pritom teško ozlijedio troje ljudi. Vozač je nekoliko dana od nesreće uhićen i kazneno prijavljen, a saznalo se i to da se dva dana prije nesreće vratio s liječenja na Rabu gdje je bio zbog ovisnosti o drogi GHB, popularno zvanoj i droga za silovanje.

Iz bolnice nisu željeli ni potvrditi ni negirati navode da se vozač liječio kod njih zbog Zakona o zaštiti podataka i povjerljivog odnosa liječnik-pacijent, a u dijelu javnosti krivica za ovako tešku nesreće počela se svaljivati na – liječnike koji su, prema nekima, načinili propust.

O ovoj problematici zanimljivim statusom na svom profilu na najvećoj društvenoj mreži oglasila se i riječka liječnica J.Š.K., i inače poznata po svojim čestim lucidnim facebook-osvrtima na medicinsku praksu i situaciju u hrvatskom zdravstvu.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

Npr. čovjek dobije rak pluća.

Teška dijagnoza, dosta loša prognoza. No uza sve nedaće koje su ga u tom času snašle, ima na grbači još i liječnike koji ga moraju prijaviti MUPu.

Jer prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima vozača, članak 13 bolesti koje vas čine nesposobnim za upravljanjem vozilima, točka 17) tumori CNSa i ostalih lokalizacija koji utječu na upravljanje vozilima.

Tako je on sada i potencijalna opasnost u prometu!

I recimo ode on na taj izvanredni pregled, dobije čitabu od policije, meni zahvaljujući, još i taj dodatni stres i zafrkanciju, i kolega ga proglasi – sposobnim.

E, ali nakon mjesec, dva, krene kemoterapija. Cisplatina je dio uobičajenog protokola, a u uputi o lijeku stoji: “Nisu provedena ispitivanja o utjecaju na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa strojevima. No zbog profila nuspojava (središnji živčani sustav i posebni osjeti) moguć je slab ili umjeren utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa strojevima. Bolesnici u kojih se jave ti učinci (npr. pospanost ili povraćanje) moraju izbjegavati upravljanje vozilima i rad na strojevima.”

Pa ti čovjeka prijavi i po drugi put. Nema veze što mu istovremeno možda pišeš nalog za sanitetski prijevoz jer je jasno da nitko u tom stanju ne može voziti iz bolnice kući, ali zakon je jasan. A koliko vidim i javnost je vrlo jasna – liječnici su krivi za sve, pa i za to ako netko sjedne za volan i skrivi nesreću.

Sačuvaj bože da u Hrvatskoj netko OSOBNO ODGOVARA za nešto.

Od političara, pa do onog zadnjeg sirotana koji kopa po baji za smeće.

Naravno, tu prijavu zamjerit će mi i pacijent, i njegova obitelj i prijatelji, kolege će se zgražati, svatko tko čuje tu priču reći će “ona luda gadura iz obiteljske, samo pare znaju uzimat, da joj je platio, onda ga ne bi prijavila”.

No ne dao ti Bog da je taj isti siroti, hipotetski pacijent ipak sjeo za volan i počinio prometnu nesreću u kojoj je netko stradao, nečije dijete, brat, majka, ..što bi onda bilo?

Opet ona “luda gadura iz obiteljske”.

Hitno, hitno, dajte nam Pedra!“, napisala je u svojoj objavi riječa liječnica J.Š.K.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari