REZULTAT KONTINUIRANOG RADA

Malatestinić: “Zadovoljni smo situacijom u PGŽ, ali nema mjesta opuštanju”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić u gostovanju na N1 televiziji izjavila je kako su zadovoljni trenutnom situacijom što se tiče novooboljeljih u PGŽ, jer smo unatrag nekoliko dana imali porast u odnosu na prethodni dan svega za jednog novooboljelog, no nema mjesta opuštanju

Ukupno imamo 47 oboljelih, 11 osoba je ozdravilo i dosad nemamo ni jednu preminulu osobu. Ovaj rezultat nije slučajan već je posljedica kontinuiranog i sustavnog rada, od početka siječnja na temelju praćenja epidemiološke situacije u Kini, svih zdravstvenih institucija na području PGŽ, granične sanitarne inspekcije, državnog inspektorata, policije i civilne zaštite, još prije nego je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila COVID 19 globalnom javno-zdravtsvenom prijetnjom.

„Također, pokazalo se iznimno dobrim što je župan Zlatko Komadina još 2010. donio odluku o osnivanju Stožera za zarazne bolesti kao posebnog tijela“, rekla je Malatestinić te dodala kako smo svjesni blizine granice, dodatno bili „budni“ i komunicirali rizike od početka te se sustavno obraćali i javnosti i medijima. Što se tiče kršenja samoizolacije, u PGŽ nema incidentnih slučajeva, ukupno je oko desetak slučaja.

Sukladno odluci o mobilizaciji sustava ministra zdravstva cijeli zdravstveni sustav radi po posebnom režimu. „Kako bi se mogle zbrinuti povećane potrebe, donesena je odluka da TH Crikvenica odvoji dio kapaciteta za COVID PLUS ili COVID friendly okruženje i prihvati iz KBC-a pozitivne osobe bez simptoma ili s blagim simptomima koje će imati primjeren smještaj, adekvatnu i kontinuiranu medicinsku skrb, a čime ćemo osloboditi dio kapaciteta u KBC-u za prihvat novih bolesnika“ napomenula je pročelnica.

Što se tiče obrade uzoraka i testiranja u NZZJZ PGŽ, pročelnica je istaknula da smo u iznimno kratkom roku uspostavili laboratorijsko testiranje u kordinaciji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Klinikom „Fran Mihaljević“.  Uspostava ove nove laboratorijske tehnike prošla je svu potrebnu poroceduru, a Odsjek za molekularnu dijagnostiku NZZJZ PGŽ je jedini laboratorij koji je dobio potvrdu Hrvatske akreditacijske agencije za kontrolu kvalitete.

Od ukupno 741 uzorka, 243 su obrađena u NZZJZ PGŽ. Pročelnica je istaknula i kako nije stručno opravdano ni racionalno testirati veliki broj populacije misleći da će se na taj način biti uspješniji u otkrivanju novooboljelih, epidemiološka struka je ta koja postavlja indikaciju i točno se znaju kriteriji kada se osoba upućuje na testiranje – ako je bila u kontaktu s oboljelom osobom ili dolazi iz rizičnog područja ili je razvila simptome.  „Ni jedan test nije stopostotno pouzdan, ali ovaj test detekcije virusa je doista blizu toga. Mjere daju rezultate, a to je sve posljedica silnog napora struke i odgovornog ponašanja građana“, zaključila je Malatestinić.

Na pitanje o brizi za starije stanovništvo na području PGŽ, pročelnica je rekla kako imamo znatno veće učešće starijih od 65 godina, pogotovo na području Gorskog kotara i otoka, te je sustavno organizirana briga, svi su mobilizirani – od njihove zajednice, do Crvenog križa, gerontodomaćica, sustava socijalne skrbi i lokalnih stožera civilne zaštite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari