IZLOŽENI RIZIKU

ONI SU RIJEČKI JUNACI IZ SJENE: Djelatnici Mikrobiološkog odjela na prvoj crti obrane od koronavirusa!

Već smo nebrojeno puta u borbi protiv zaraze isticali ogromne zasluge riječkih epidemiologa, liječnika, medicinskih sestara… a oni su nekako prošli “ispod radara”

“Oni” su djelatnici Odjela mikrobiologije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije!

U “mirnodopska” vremena Mikrobiološki odjel obavlja javno-zdravstvenu i specijalističko konzilijarnu mikrobiološku djelatnost od interesa za Primorsko-goransku županiju a na Odjelu se provodi cjelovita rutinska bakteriološka obrada uzoraka te niz mikoloških, parazitoloških, seroloških i molekularnih dijagnostičkih pretraga.

U ova “ratna vremena”, u ratu protiv koronavirusa, rade sve to, ali na” n-tu potenciju”, izlažući se riziku za svoje zdravlje, uz radno vrijeme koje ne pita za uobičajeni raspored niti za odmor!

Djelatnice Mikrobiološkog odjela u dane borbe s koornavirusom rade od 7 do 19 sati, često i dulje od toga. “Uzorkuju” po 20 ljudi dnevno, sve to u posebnim, nezgrapnim zaštitnim odijelima i pod zaštitnim maskama koje, ma kako ih pažljivo namjestio i oprezno nosio, zbog dugog nošenja i priljubljivanja uz kožu redovno izazivaju iritacije.

Kada nosiš više sati zaštitno odijelo“, ispričali su nam neki s tim iskustvom, “ni ne pomišljaj na gutljaj vode, niti odlazak na toalet – prekomplicirano je!”.

Neki i više sati moraju istrpjeti na taj način, kako bi dočekali taj trenutak olakšanja, kada svu zaštitnu opremu mogu skinuti sa sebe… Tko nije probao, ne može si predočiti tu neugodu!

U ovu pohvalu treba ubrojiti i Odsjek molekularne dijagnostike koji radi u smjenama kako bi sve dobivene analize protumačio što brže i učinkovitije – svaki dan do sitnih noćnih sati…

Ovo su naši, riječki junaci iz sjene, jer moramo znati da su pored svega iznesenog, zapravo svakodnevno izloženi opasnosti da – unatoč svim mjerama opreza – “pokupe” virus.

Stoga, hvala im u ime svih građana kojima su na usluzi!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari