BILI SU NA PUTU

U Rijeci se od Covida-19 liječe bivši načelnik Vinodolske općine i supruga

Foto: Pixsell

Jerčinovići su s još 165 putnika iz cijele Hrvatske 9. ožujka krenuli na turističko putovanje u Tursku

Među zaraženima koji su saznali da su pozitivni na koronavirus nakon turističkog putovanja u Tursku nalazi se i bračni par Jerčinović iz Bribira, 67-godišnji Ivica, inače nekadašnji načelnik Vinodolske općine, i njegova osam godina mlađa supruga Dajana, koji se već desetak dana nalaze na bolničkom liječenju u Klinici za infektologiju KBC-a Rijeka.

Dio putnika zaražen

”Bili smo u dilemi putovati ili ne, no tada nije bilo nikakvih restrikcija oko ulaska u Tursku, a nismo kontaktirali naš Nacionalni stožer i informirali se kod njih”, izjavio je Ivica Jerčinović koji se sa suprugom Dajanom već desetak dana nalazi na bolničkom liječenju u Klinici za infektologiju KBC-a Rijeka

Jerčinovići su s još 165 putnika iz cijele Hrvatske 9. ožujka krenuli na turističko putovanje u Tursku, poletjeli su zrakoplovom charter linije prema Istanbulu, gdje su dalje obilazili turističke destinacije raspoređeni u pet različitih autobusa, javlja Novi list.

Povratak je bio tjedan dana kasnije, 16. ožujka, zajedničkim letom iz Antalyje za Zagreb. Organizator putovanja bila je Turistička agencija Nikal iz Zagreba. Nekoliko dana kasnije, ispostavilo se da je dio putnika zaražen koronavirusom, među njima i nekolicina s područja Primorsko-goranske i Istarske županije. U trenutku njihova putovanja nije bilo nikakvih restrikcija oko ulaska u Tursku, niti bilo kakvih mjera na povratku u Hrvatsku.

Zajedno u izolaciji

”Riječ je o putovanju koje smo uplatili u listopadu prošle godine. S obzirom na novonastalu situaciju oko epidemije koronavirusa u cijelom svijetu, bili smo u dilemi putovati ili ne, informirali smo se u agenciji koliko je riskantno putovanje, je li možda bolje da ga otkažemo, međutim, u agenciji su nas uvjeravali kako nema nikakvih problema, kako je Turska sigurna zemlja i da slobodno možemo na put. Žao nam je sada što ipak nismo kontaktirali i naš Nacionalni stožer Civilne zaštite i informirali se kod njih. Ali, sada je kasno za kajanje”, kazao je Ivica Jerčinović, koji se javio iz bolničke sobe koju od prošlog tjedna dijeli sa suprugom Dajanom.

Povratkom u Hrvatsku, na zagrebačkom aerodromu Jerčinovići su, kao i ostali putnici s istog leta, bez problema prošli kontrolu, nisu dobili nikakve mjere niti preporuke, međutim, s obzirom na to da su bili informirani o situaciji, dolaskom kući odmah su otišli u samoizolaciju, tako da osim putnika s kojima su putovali, nisu bili u kontaktu s drugima, pa tako niti s članovima svoje obitelji.

Doduše, kaže Ivica, jedan kraći kontakt bio je sa sinom, koji je naknadno testiran i srećom ispostavilo se da je negativan.

”Odmah po povratku kući samoinicijativno smo sebe stavili u samoizolaciju i nismo ni s kim kontaktirali, bili smo u kući. Nismo nigdje izlazili, kontakte smo imali samo putem mobitela, nitko nam nije dolazio. Nakon četiri do pet dana samoizolacije, gotovo istovremeno i supruga i ja počeli smo osjećati simtpome, nižu temperaturu i umor. Odmah smo se javili na testiranje, bilo je to u ponedjeljak, 23. ožujka. Doznali smo da smo pozitivni, supruga prije mene, tako da je ona u bolnici završila prošli utorak, 24. ožujka, a ja dan kasnije, 25. ožujka. Čim smo doznali za nalaze, po nas je, prvo po jedno, a onda po drugo došlo ambulantno vozilo s epidemiolozima koji su bili prigodno obučeni u zaštitna odjela, s maskama, rukavicama, zaštitnom obućom i odvezli nas u bolnicu. Zahvaljujući naporima i zalaganju predstojnice Klinike za infektologiju prof. prim. dr. sc. Biserke Trošelj-Vukić, supruga Dajana i ja smo završili u istoj sobi gdje smo sami, pa je to sreća u nesreći, da smo se istovremeno razboljeli i da smo zajedno”, ispričao je Ivica Jerčinović, koji samo riječi hvale ima za zdravstvene djelatnike Klinike, za sve redom, od liječnika, preko medicinskih sestara do svih ostalih koji su, kaže, svi jako ljubazni i susretljivi.

”Simptomi su u početku bili blaži, međutim, malo su se pojačavali, ali srećom ipak nismo bili tako jako loše. Međutim, supruga je poslana na CT zbog nekih sumnji i doznala je da ima lakši oblik upale pluća. Srećom, već je bolje i oboje smo već nekoliko dana bez temperature. Danas smo imali ponovno testiranje, nakon njega ćemo imati još jedno, i kada oba budu negativna, vjerojatno ćemo moći doma, opet u samoizolaciju. Pridržavamo se liječničkih uputa, disciplinirani smo, sami smo u sobi, čitamo knjige, imamo mobitele za razgovor s obitelji i prijateljima, za informiranje, ali i razgovaramo jedno s drugim. Opet ponavljam, hvala svima na Klinici što su nam omogućili zajednički boravak, ali hvala im i na svemu što čine za nas”, kaže Ivica Jerčinović.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari