OSVRNUO SE NA AKTUALNU EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU

ŽUPAN KOMADINA: Apeliram na građane da poštuju protuepidemijske mjere i preporuke!

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Župan Zlatko Komadina redovnu konferenciju za novinare otvorio je dobrim vijestima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

“Danas je dobar Covid dan za PGŽ jer nema novooboljelih osoba, no treba napomenuti da je tijekom vikenda bilo i manje testiranih. U isto vrijeme 15 je osoba ozdravilo tako da trenutno u PGŽ imamo 93 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju osam je osoba, a ukupno 418 u samoizolaciji. Kao što znate ti se podaci mijenjaju iz dana u dan, a apeliram na građane da se svi zajedno ponašamo odgovorno, držimo propisanih mjera kako bi čim prije kao Županija došli u „zeleno“.

Ovom prilikom želim čestitati i Istarskoj županiji na jako dobrim rezultatima u kontroli širenja epidemije na svom području, rekao je župan Komadina. Dodao je da je od početka epidemije ukupno u PGŽ obavljeno 36.000 testiranja od čega je 30.000 odradila epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Ukupna broj do sada preminulih Covid pozitivnih osoba je 19.

Govoreći o prošlotjednim odlukama Kolegija župana istaknuo je davanje suglasnosti za sklapanje tri ugovora ravnatelju Županijske uprave za ceste sanaciju prometnica ukupne vrijednosti preko 4 milijuna kuna. Radi se o sanacijama kolnika na županijskoj cesti Opatija-Volosko, sanaciji ceste na području Vrbnika i sanaciji klizišta županijske ceste na području Bakra. Odobreno je zaključivanje ugovora za radove na dogradnji luke Baška ukupne vrijednosti oko 30 milijuna kuna. Projektom je predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva (faza 1) za 50,55 m, te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2) za 105,00 metara. Oba lukobrana će služiti za prihvat putničkih brodova u obalnom linijskom prometu, a dobit će se i veći broj nautičkih vezova.

Pročelnica Dragica Marač izvijestila je o izdvajanju 80.000 kuna iz županijskog proračuna za provedbu programa/projekata iz područja zaštite žena od nasilja na području Gorskog kotara. Od 1.listopada započelo je s radom savjetovalište za pomoć žrtvama nasilja u obitelji a radit će na tri punka u Vrbovskom, Delnicama i Čabru. Kako je istaknula pročelnica, osim na prevenciji obiteljskog nasilja i senzibiliziranju javnosti za ovaj problem, rad savjetovališta bit će usmjeren i na prevenciju vršnjačkog nasilja. Program će se provodit 6 mjeseci.

Jedna od najvažnijih programskih aktivnosti Županijskog savjeta mladih u 2021.godini je izrada strateškog dokumenta kojim će se definirati mjere za podizanje kvalitete života mladih u našoj Županiji, najavio je predsjednik Savjeta Robert Matić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari