'MUZEJI SU VAŽNI!'

Obilježava se Noć muzeja! Ovo je popis besplatnih izložbi u četiri najveća grada

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ovogodišnja Noć muzeja s temom “Muzeji su važni!” fokusirat će se na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike

Danas je Noć muzeja, tradicionalna manifestacija koja je započela 2005. godine s ciljem promicanja kulture i isticanja važnosti muzeja za prirodne i ekonomske procese u društvu te očuvanja baštine za budućnost.

Ovogodišnja Noć muzeja s temom “Muzeji su važni!” fokusirat će se na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike.

Za sudjelovanje su se prijavili gradovi i općine iz svih hrvatskih županija – 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem, 16 igraonica, 16 projekcija.

Uz besplatan ulaz u petak do kasno navečer, muzeji otvaraju vrata za svoje stalne postave i aktualne izložbe, uz stručno vodstvo, popuste na publikacije i prigodna događanja. Donosimo vam popis otvorenih muzeja u četiri najveća grada u Hrvatskoj, dok ostatak programa u ostalim gradovima možete pronaći na službenim stranicama Noći muzeja gdje se nalazi cijeli popis po županijama, kategorijama i programima.

ZAGREB

U Hrvatskom školskom muzeju moći će se posjetiti izložbeno radionička galerija “Školica za 5” u Hebrangovoj 5 u Zagrebu, a osim toga nude i mogućnost da publika sudjeluje u razmjeni svojih školskih iskustava pod nazivom “My precious…moments”, tako da se vlastita iskustva snime u obliku videa i pošalju na mail, nakon čega će filmići biti izloženi na društvenim mrežama muzeja.

Arheološki muzej svoj će program imati na dvije lokacije, Zrinjevcu 19 i Galeriji AMZ u Ulici Pavla Hatza 6, a uz brojne programe moći će se vidjeti posebna izložba povodom sjećanja na Holokaust.

Fakultet elektrotehnike i računarstva sudjelovat će sedmi put na Noći muzeja s interaktivnom i edukativnom izložbom starih kalkulatora, računala, retro igraonicom i druženjem uz glazbu iz starih računalnih igara.

Svoja vrata otvorit će i Klinika za psihijatriju Vrapče, gdje će se moći vidjeti povijest hrvatske psihijatrije i života Bolnice, Muzej čokolade, Veterinarski fakultet te Sveučilište u Zagrebu.

RIJEKA

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka ovogodišnjim će programom Noći muzeja i njegove dislocirane zbirke ispričati priču o ulozi muzeja u zajednici, dok će Prirodoslovni muzej predstaviti muzeje kao centre edukacije i motivacije, istraživanja, inovacija, primjene najsuvremenijih tehnologija, kulturne integracije i interkulturne kompetencije

SPLIT

Arheološki muzej izložit će zbirku kamenih spomenika kroz koju se može vidjeti kulturna baština rimske Dalmacije.

U Dioklecijanovoj palači održat će se pedagoško- edukativne radionice za djecu, a sudjelovat će i Zoološki vrt u Splitu, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Splita i Umjetnička akademija.

Posebnu pažnju privlači program “Zvjezdano selo Mosor”, nakon kojeg se, u slučaju dobrih uvjeta, tradicionalno promatra zvjezdano nebo s terase zvjezdarnice u Gornjem Sitnom.

OSIJEK

Arheološki muzej ima stalni postav “Prapovijest” i “Seoba naroda i srednji vijek”, no ove godine predstavljaju i izložbu ilustracija učenika Škole primijene umjetnosti i dizajna Osijek.

Muzej Slavonije i Muzej likovnih umjetnosti pripremili su interaktivne postaje za posjetitelje, dok umjetnička udruga REART organizira projekt u kojem će prikazati djelovanje suvremenih akademskih umjetnika, što se s umjetnosti događa danas i kako se ona razvija, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari