NOVA STUDIJA

ALERGIČARI, OPREZ! Pelud utječe na rizik od zaraze covidom-19!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Prema najnovijem istraživanju, izloženost peludi može povećati rizik od zaraze covidom-19, čak i za one koji ne pate od alergija, piše Index.hr

“Prije nekoliko godina moji su kolege pokazali da pelud može smanjiti reakciju našeg imunološkog sustava. Naime, pelud ometa proteine koji signaliziraju antivirusni odgovor u stanicama koje oblažu dišne ​​putove, što može dovesti do toga da netko postane osjetljiviji na potencijalno čitav niz respiratornih virusa, poput virusa gripe i drugih SARS virusa”, kazao je fiziolog Lewis Ziskan sa sveučilišta Columbia u SAD-u.

“Tijekom ovog istraživanja promatrali smo kako izloženost peludu utječe na rizik zaraze covidom-19. Analizirali smo kako se broj novih infekcija mijenjao s porastom ili padom razine peludi u 31 zemlji diljem svijeta. Otkrili smo da je u prosjeku oko 44% varijabilnosti stope slučajeva covida-19 povezano s izloženošću peludi, često u sinergiji s vlagom i temperaturom”, dodao je.

Nije problem samo za one s alergijama

Studija je pokazala da su stope zaraze počele rasti četiri dana nakon značajnog povećanja razine peludi. Ako nije bilo lokalnog lockdowna, stopa zaraze povećala se u prosjeku za oko 4% na 100 peludnih čestica u kubičnom metru zraka. Lockdown je za pola smanjio razinu porasta zaraza.

Izloženost peludi nije problem samo za one koji imaju alergije već se radi o općenitoj reakciji na pelud. Istraživanje je pokazalo da su u korelaciji s porastom infekcija covidom-19 čak i one vrste peludi koje obično ne uzrokuju alergijske reakcije, piše The Conversation.

Kako se zaštititi?

Stručnjaci savjetuju da ljudi na dane kada je u zraku visoka razina peludi što više ostaju kod kuće u zatvorenome ili da na otvorenome nose maske. Čestice peludi su dovoljno velike da će ih zaustaviti svaka maska ​​dizajnirana za alergije.

Sezona peludi zbog klimatskih promjena počinje sve ranije i traje sve duže. Počinje u proljeće, traje preko ljeta, a nastavlja se u jesen zbog ambrozije, prenosi Index.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari