Bisera kuha za Rijecan.in – Lisnate salate (2)

Riječanka - Bisera Dvorničić

Nastavlja se …. Pročitajte prethodni članak ovdje…

Ako želite lagano predjelo, a da lisnate salate obogatite bjelančevinama i mineralima dodajte sireve, meso, ribu, jaja, gljive, morske plodove.

Meso – piletina, puretina, teletina – kuhana, panirana ili pečena rezana na kockice ili rezance, govedina i junetina lešo – rezana na komadiće, kockice šunke ili mortadele,
Riba i plodovi mora– tuna iz konzerve, slane ribice, dimljeni losos, kozice, komadići ribe bez kostiju, meso rakova, meso školjki.
Sirevi – mozzarella, feta, gorgonzola.
Ostalo – kuhana jaja, masline , gljive,salame, kockice omleta, prepečeni tost,
prepržena panceta , palenta (koja vam je ostala)rezana na kockice .

Da salatu obogatite vitaminima i bojama dodajte povrće voće i žitarice

Povrće– krumpirkuhani ili pečeni, kukuruz (iz konzerve), paprika ,kapula,grah, artičoke, gljive, pomidor, patlidžan s roštilja), kapula.
Voće– naranča, grejp, orasi, pinoli, jabuka, ananas, breskva, kiwi, avokado, nar, bobe grožđa prepolovljene, čips od kruške, maline.
Žitarice – sjemenke sezama i suncokreta- malo prepržene, sojine klice.

Zelena salata

Jednostavno u zelenu salatu stavim dosta listića peršina , svježe listiće bosiljka,ako se nađe koji listić rige pa uobičajeno začinim. Probajte !
Da iskoristite stari kruh – izrežite kruh na štapiće, omotajte pancetom pa zapržite na tavici na malo maslinova ulja (s tim uljem začinite salatu).

Salata Miki
Ovo vitaminsku bombu možete pripremiti u par minuta. Lagan, nutritivno bogat brzi obrok.

-Rigu ili zelenu salatu operite osušite i dodajte
-Kukuruz ššećeraciz konzerve
-Jedna veća rajčica rezana na kockice
-Jedna veća mozzarella rezana na kockice ili sličan sir
-Jabuka rezana na kockice – jabuka je obavezna, daje svježinu
-Tuna iz konzerve
Sve stavite u zdjelu za salatu, začinite maslinovim uljem(ili uljem iz tune ), soli i octom. Nastojte da su sve namirnice približno zastupljene u istim količinama.
Ako vam je ostalo riže od prethodnog dana ovdje je dobrodošla.

Grčka salata
-Pomidor rezan na kockice
-Sir „feta“ rezan na kockice
-Masline crne bez koštica
-Bosiljak
-Maslinovo ulje
Pomidor i sir režite na približno iste kockice i neka bude zastupljeno podjednako sira i pomidora. Dodajte masline i listiće bosiljka pa sve začinite maslinovim uljem. U nekim predjelima dodaju još i svježikrastavac pa čak i papriku također rezano na kockice.

Miješana salata s lososom ili nekom drugom ribom – predjelo

-Miješanu zelenu salatu
-Fileti lososa (ribe)panirani u sezamu
-Masline crne bez koštica
-Jaja tvrdo kuhana
-Dresing ( u majonezu dodajte tekući jogurt, senf , sjeckane kapare i maslinovog ulja)
Miješanoj salati – putarina riga, mladi špinat – dodajte masline i lagano začinite soli, uljem i vinskim octom.Na to položite kuhana jaja narezana na fete, između poslažite štapiće ribe i sve lagano prelijte dresingom.

Sarmice od salate i svježeg sira-predjelo
-Listovi putarice 10 kom
-250 gr sviježeg sira kravlji ili ovčji-100 gr kuhane šunke
-250 gr šampinjona
-Kapula manja
-Sol, papar
-Maslinovo ulje i balzamički ocat
U svježisir umiješati kuhanu šunku rezanu na kockice. Šampinjone popržite na maslinovom ulju i kapuli, posoliti i popapriti.Pola smjese šampinjona umiješati u smjesu sira i šunke, a u drugu polovicu dodajte vrhnje za kuhanje i malo muškatnog oraščića- zakuhajte i usitnite da dobijete umak. Na list salate stavljajte kremu i rolajte u sarmice. Sve malo pokapat maslinovim uljem i balzamičkim octom, pa preliti umakomod gljiva.

Riga s kuhanim jajima, pancetom i balzamičkimoctom
Ovaj umak od balzamičkog octa možete koristiti za ostale salate i povrće

-Operite rigu (ili neku drugu salatu) pa joj dodajte
-Tvrdo kuhana jaja rezana na fete
– Pancetu na kockice popržite na malo maslinovog ulja,kad postane hrskava maknite s vatre pa ulijte
-Balzamičkiocat oko 150 mil. i na laganoj vatri kuhajte 1 minutu
Pustite da se malo ohladi pa time zalijte rigu s jajima

Belgijska endivija na žaru
To je ona salata u malim duguljastim, žutim glavicama.Ima specifičan gorkast okus koji pobuđuje apetit ali ako spremite na moj način bit će vam jedna od omiljenih salata.

Endiviju prerežite na pola po dužini pa pržite na teflonskoj tavi s malo putra.
Najprije pržite unutarnju stranu a vanjsku posolite i namažite putrom da se pomalo cijedi. Kad unutarnji prerezani dio poprimi tamno zlatnu boju okrenite na onu oblu, vanjsku stranu i neka se peče dok listovi ne dobiju tamno smeđu boju a čitav komad salate postane sočan.
Dok se obla strana prži onu već pečenu stranu posolite i stavite komadić putra da se pomalo topi i ulazi među listove. Endivija mora imati lijepu medenu boju, mora biti sočna a sol i putar moraju neutralizirati gorčinu.Jede se topla i hladna.

Belgijska endivija s ricotta sirom i grožđem –predjelo

-Belgijska endivija – izvucite 15-20 unutarnjih listova
-250 gr sir ricotta ili svježi ovčiji sir
-1 velika žlica šerija
-20 boba crnog grožđa prepolovljenih (bez koštica)
-1-2 velika žlica sjeckanih oraha
– peršin, sol, papar
Sir začinite šerijem, soli i paprom pa dodajte sjeckani peršin i orahe. Time punite oprane i posušene listiće belgijske endivije, te na kraju dodajte bobe grožđa.

Francuska salata (ono što mi zovemo francuska to je zapravo ruska salata)
-Zelena salata – puterica
-Kuhana jaja
-Tuna iz konzerve
-Mali pomidori
Zelenu salatu stavite u zdjelu za salatu i začinite uljem, soli i octom. Kuhana jaja rezana na četvrtine poslažite uz rub, u sredinu pobacajte male pomidore prerezane na pola i ozgora svega tunu iz konzerve.

Matovilac s plavim sirom i orasima

-Matovilac
-Plavi sir (s plemenitom pljesni)
-Polovice jezgre oraha
-Prepečene kockice kruha na maslacu
Matovilac začinite s maslinovim uljem, sol, ocat, dodajte kockice pljesnivog sira jezgre oraha i prepečene kockice kruha.

Baby špinat

To je veoma mladi špinat s nježnim lističima i skoro bez peteljki. Odličan je u sirovom stanju samo začinjen solju, octom i uljem. Ako dodate kuhana jaja, prepržene šampinjone, kuhanu šunku, preprženu pancetu ili ribu na komadiće (koja vam je ostala od prethodnog obroka) s malo češnjakovog soka počastit ćete se zdravim i laganim obrokom.

Salata od svježih krastavaca u vrhnju – u grčkoj se zove Tzatziki
– krastavce bez kore izrežite na kolutiče veoma tanke (najbolje na mandolinu),
posolite i pustite 30 min da krastavac otpusti sok. Ocijedite pa dodajte
– kiselo vrhnje, provjerite slanost pa dodajte
– suhi kopar-list (ima ga za kupiti u marketima)
– ako želite možete i malo češnjaka ali ne pretjerujte
Ova salata se konzumira hladna a podnose je i oni kojima inače krastavac smeta.
Umjesto da krastavac režete na kolutiće možete ga izribati na ribež za jabuke.

U slast!

Vaša Bisera

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari