Borba protiv zlostavljača na internetu: Popularna društvena mreža uvodi velike novosti

Ilustracija

Tvrtka radi na ovome već dugo vremena. Prvi filter za komentare i emotikone pojavio se na ljeto 2016.

Instagram zna da ima problem sa zlostavljanjem, ali isto tako želi da mi znamo da ga pokušava riješiti. Ovoga tjedna, Instagram izbacuje prototipe dva svojstva: upozorenje za komentare i opciju restrikcije.

Prva navodno može prepoznati uvredljiv ili “rubno” uvredljiv sadžaj u tijeku pisanja te osobu potaknuti da razmisli o svom naumu prije objavljivanja. U objavi za medije zaposlenik Instagrama Adam Mosseri izjavio kako su testovi obećavajući te da “neki ljudi obrišu komentar i objave nešto manje uvredjlivo kada imaju priliku razmisliti”.

Tvrtka radi na ovome već dugo vremena. Prvi filter za komentare i emotikone pojavio se na ljeto 2016. godine kako bi priskočio u pomoć Taylor Swift, koja je micala tisuće emotikona zmije sa komentara na svojem profilu, nakon čega je u rujnu te godine postalo dostupno svima.

Drugo svojstvo se naziva Restrict i dopušta korisnicima da identificiraju svoje zlostavljače bez da ih bannaju – to je nešto što se prilikom istraživanja pokazalo kao važan faktor mladima koji često u svakodnevnom životu ne mogu izbjeći interakciju sa ljudima koje mrze. Kada se neki profil postavi kao restricted, korisnici imaju mogućnost pregledati komentare i odlučiti hoće li ih izbrisati ili ostaviti u “limbu”, gdje ga samo vlasnik profila može vidjeti kao objavljenog.

Termin shadow ban je u funkciji već od foruma. Ideja je da su korisnici spriječeni javno objavljivati sadržaj, ali oni vjeruju da upravo to čine.

Problem je što je poprilično lagano ustanoviti je li netko vaš profil stavio kao ograničen.

Mosseri uokviruje svoju ‘vladavinu’ na Instagramu kao novu anti-bullying eru.

“U ključnom smo trenutku. Želimo voditi industiju u ovoj borbi”, izjavio je Mosseri.

Sumirano, cilj je osposobiti softver umjetne inteligencije koja ima sposobnost prepoznati kompleksna ponašanja negativnog karaktera. No, za to će trebati još godine i godine. Zasada se korisnici pomoću ovakvih ekspanzija u softveru mogu sami boriti protiv zlostavljača.

Srž problema nalazi se u samom karakteru društvene mreže kao što je Instagram. Teenageri će se uvijek međusobno provocirati i vrijeđati, a to im je olakšano platformom kojoj je primarna funkcija dizanje vlastite vrijednosti na temelju ‘lajkova’.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari