DOSTA VAM JE CIGARETA? Evo zlatnih savjeta stručnjaka koji će vam pomoći s prestankom pušenja

U slučaju kriza i eventualnih rizika da opet posegnemo za omraženim štapićem, susrete s cigaretnim dimom treba izbjegavati

Prestati pušiti zaista je teško, a za neke predstavlja pravi psihički pakao. No pitate li određene pojedince, od prestanka pušenja, nema ništa lakše.

“Ja sam do deset sati već pet cigareta popušila, znala sam se pogledati u ogledalo, izgledati sva žuta, zelena, katastrofa. Rekla sam sama sebi ‘Višnja moraš prestati’, i tako je i bilo”, ponosno se prisjeća bivša pušačica.

“Ja sam često bila u napasti, ali znala sam da neću zapaliti. Tako sam odlučila, sve vam je u glavi”, podijelila je s nama Sabina.

No da biste se našli u njihovoj poziciji, prvo trebate prestati govoriti ‘ja moram prestati pušiti’, jer naš mozak ne percipira negaciju.

“Ono što mi cijelo vrijeme sebi govorimo jest ‘pušiti, pušiti’. Da bi to promijenili, moramo govoriti umjesto onog što ne želimo, ono što želimo, ‘moram početi više hodati’, ‘želim više mirišati i zamisliti sebe kako se penjem po stepenicama a da ne ostanem bez zraka”, objasnila je psihologinja Irena Jurjević.

U slučaju kriza i eventualnih rizika da opet posegnemo za omraženim štapićem, susrete s cigaretnim dimom treba izbjegavati.

“Nećete ići baš u situacije koje su vam krizne, nego ćete popiti zeleni čaj, ili ćete otići prošetati, ili nećete ići na pivo jer uz pivu pušite, nego ćete napraviti nešto drugo”, dodaje Jurjević.

No, ako vam ni to ne pomogne uvijek možete uzeti primjerice mrkvu, nakon koje vam okus cigarete vam neće biti nimalo privlačan.

“Ako želimo prestati pušiti, onda se trebamo fokusirati na hranu koja je uglavnom gorka, kao što su kiseli krastavci, i razno drugo povrće, kao što su tikvice i svježi krastavci, recimo mrkva, štapovi celera, ili mandarine i naradže koje su više kisele. Primjerice kad popijemo čašu mlijeka, mlijeko je inače lužnato, međutim, kad se zapali cigareta nakon tog mlijeka onda ona stvara jedan još gorči okus i onda vjerojatno tu cigaretu nećemo popušiti do kraja”, savjetuje nutricionistica Diana Gluhak.

No, ako ste čvrsto odlučili prestati pušiti, ovi savjeti vam vjerojatno neće biti potrebni.

“Nekoliko sam puta prestajao, najmanje 200 kao Mark Twain, jer kaže prestati pušiti je lako, pa onda od puta do puta. No, odjednom je samo kliknulo. bez privikavanja, odvikavanja, na manje doze i tako dalje”, rekao je bivši ovisnik Stanislav.

Fizička ovisnost je ovdje najmanji problem, kažu stručnjaci. Sve je u glavi, znaju i oni koji su uspjeli. Želimo to i vama.

Edita Misirić (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari