STIGLA JE GRIPA: Kako se najbolje zaštiti prirodnim putem?

Foto: Ilustracija

Može li se gripa spriječiti prehranom? Sama prevencija nije moguća, ali se organizam itekako može pripremiti za lakšu borbu s bolešću

Gripa je stigla u Hrvatsku. U čekaonicama domova zdravlja redaju se pacijenti, ali protiv gripe se nisu cijepili. Do sada je oboljelo 118 osoba.

“Gripa počinje naglo s visokom temperaturom, lošim osjećanjem i bolovima u svim mišićima, ali bez curenja nosa, grlobolje i nešto slično. Tek nakon dva dana krenu svi simptomi gornjih dišnih puteva, curenje nosa, grlobolja, kašalj i slične stvari”, istaknula je doktorica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl Šakić.

Ove godine protiv gripe se cijepilo 280.000 ljudi, tri puta više nego lani, a naručeno je i 1.500 dodatnih doza cijepiva. Cijepljenje se preporuča svima, osobito starijima i kroničnim bolesnicima. One koji se ne cijepe poziva se na poseban oprez.

“Za sve koji se ne cijepe je jako važno pridržavati se određenih pravila. Izbjegavati mjesta gdje se okuplja jako puno ljudi, pogotovo prehlađenih. Drugo, kad dođete iz vana obavezno oprati ruke, jer gripa se prenosi kapljičnim putem”, dodaje doktorica Vjekoslava Amerl Šakić.

Može li se gripa spriječiti prehranom? Sama prevencija nije moguća, ali se organizam itekako može pripremiti za lakšu borbu s bolešću.

“Pametno je koristiti lijekove koje su koristile i naše bake. Češnjak koji je poznat kao antimikrobno sredstvo, djeluje antibakterijski, također med je odličan izvor antioksidansa, minerala kako bismo ojačali naš imunitet i također i čaj od đumbira i kurkume”, objašnjava nutricionistkinja Nataša Šoštarić.

Recpetima baka u borbu protiv gripe pridružuju se kiseli kupus, baš kao i ostalo povrće i voće bogato vitaminom C. Širenju virusa gripe pogoduju niske temperature, a baš takve će stići u Hrvatsku krajem sljedećeg tjedna.

“Hladno vrijeme, odnosno hladnoća, pogoduje virusima influence i upravo kad su najhladniji mjeseci u godini događa se vrhunac gripe, a uz to moram reći da je pogoduje i vlaga. Ovo je idealno vrijeme za sam virus influence i njihovih razmnožavanja u okolini”, upozorava voditelj Nacionalnog centra za influencu Vladimir Draženović.

Za one koji žele spriječiti, a ne liječiti za cijepljenje još nije kasno.

Leona Šiljek (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari