Saznajte kojih je to 8 namirnica kojima kroz hranu unosite magnezij

Foto: Ilustracija

Unosimo li dovoljno magnezija kroz hranu, nema potrebe za suplementacijom.

Magnezij je ključan mineral za dobro funkcioniranje organizma, a njegov manjak očituje se kroz bolne grčeve u mišićima, probleme sa živcima, probleme sa spavanjem, kroz kroničan umor te pojavu brojnih kroničnih bolesti. Preporučena dnevna doza magnezija iznosi 320 miligrama za žene i 420 miligrama za muškarce. Trebaju ga dodatno uzimati osobe koje su izložene tjelesnom naporu, primjerice trkači. Ovo je hrana u kojoj se nalaze visoke doze magnezija te se preporuča jesti je na dnevnoj bazi.

  1. SJEMENKE BUNDEVE

Sjemenke bundeve imaju dobar omjer ugljikohidrata, proteina i zdravih masnoća te su odličan izbor kao međuobrok. Trideset grama sjemenki sadrži 74 miligrama magnezija.

  1. LIŠĆE CIKLE

Lišće cikle sadrži 11% dnevne doze magnezija i 14% dnevne doze kalija. Pola šalice kuhanog lišća cikle ima 49 miligrama magnezija.

3. MASLAC OD KESTENA

Dvije žlice maslaca od kestena sadrže 66 miligrama magnezija. Pazite da maslac nema dodanih soli i šećera. Možete ga i sami napraviti, tako je najbolje jer ste onda sigurni u to što se u njemu nalazi.

4. SUHE ŠLJIVE

Šalica suhih šljiva sadrži 71 miligram magnezija, a bogate su i vlaknima. Na dan se preporučuje pojesti pet do šest suhih šljiva. Suhe šljive odlične su za probavu.

  1. AVOKADO

U jednom avokadu ima 39 miligrama magnezija. Osim toga, avokado obiluje zdravim masnoćama, vitaminom E, kalijem i antioksidansima. Možete ga dodati u salatu ili napraviti od njega kremasti namaz ili umak.

  1. BADEMI

U 30 grama badema nalazi se 105 miligrama magnezija. Bademi također obiluju proteinima, vlaknima, vitaminom E, kalcijem, riboflavinom, niancinom i zdravim masnoćama.

  1. SLANUTAK

Pola šalice kuhanog slanutka sadrži 35 miligrama magnezija. Slanutak je odličan izvor vlakana i proteina. Može ga se pripremiti na mnogo načina – kao varivo, na salatu, kao prilog ili kao namaz – humus.

  1. CRNA ČOKOLADA

Najslađi izvor magnezija je crna čokolada. U sto grama tamne čokolade nalazi se 300 miligrama magnezija. Riječ je o slastici u kojoj možete uživati svakodnevno.

Foto: Healthifyme.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari