JEDINSTVENA ATRAKCIJA! U nedjelju 35. Balinjerada u Opatiji tradicionalno nudi puno smijeha i mnoštvo uzbuđenja

Uzbudljivo natjecanje vozila na „balinjerama“ ili kugličnim ležajevima koja velikim brzinama, uz skandiranje tisuća okupljenih ljudi, jure u spustu niz glavnu opatijsku ulicu, već trideset godina jedinstvena je opatijska karnevalska atrakcija

Balinjerada je dijelom brzinsko natjecanje u spretnosti upravljanja neobičnim „jurilicama“ kućne izrade, a dijelom maškarana povorka u kojoj se predstavljaju elaborirane putujuće konstrukcije u koje su karnevalske grupe uložile mjesece rada i koje često predstavljaju ironične i jetke komentare na aktualna društvena zbivanja.

 

Ove godine održat će se tradicionalna 35. Balinjerada. Početak manifestacije je u 10 sati kada kreće zagrijavanje, u podne kreće natjecanje a proglašenje pobjednika je predviđeno za 13 sati. Karnevalska atrakcija s dugogodišnjom tradicijom predstavlja spoj brzinskog natjecanja i maškarane povorke, a ne bi je bilo bez iznimne hrabrosti natjecatelja koji velikim brzinama jure niz glavnu opatijsku ulicu.

Maškarani klapski maraton

Inače, vrhunac kratkog, ali događajima ispunjenog Karnevala u Opatiji dogodit će se ovog vikenda uz tri uzbudljive i atraktivne manifestacije – Klapski maškarani maraton, Lumberov maškarani tanac te jubilarno 35. izdanje najluđe utrke na svijetu, opatijske Balinjerade koja će u nedjelju okruniti bogat karnevalski program i opatijske ulice ispuniti gledateljima i natjecateljima željnima iskusiti slavni spust od hotela Paris do hotela Imperial na „roštućim balinjerama“.

Prva postaja ovog trodnevnog provoda bit će Sportska dvorana Marino Cvetković gdje će se u petak, 2. veljače s početkom u 20 sati održati Maškarani klapski maraton, već tradicionalna i dobro posjećena opatijska manifestacija koja spaja klapsko pjevanje i karnevalski duh.

U „a capella“ i instrumentalnim interpretacijama poznatih maškaranih pjesama okušat će se Klapa Kastav, Ženska klapa Hreljin, Klapa Mirakul, Ženska klapa Kastav, Klapa Škvadra, Ženska klapa Teha, Klapa Boškarin, a uvod u program će – nakon otvorenja uz Grobničke Dondolaše – dati organizatori, Ženska klapa Volosko.

Program će voditi Dražen Turina Šajeta i Mario Lipovšek Battifiaca, a ulaz je slobodan.

Lumberov maškarani tanac

Provod uz maškarane hitove nastavit će se iduće večeri, u subotu 3. veljače, u klubu Gervais gdje s početkom u 21 sat počinje najveći ovogodišnji opatijski ples pod maskama, Lumberov maškarani tanac. Opatijskom „meštru od Pusta“ Dušku Jeličiću Duletu i njegovoj Bonaci pridružit će se još jedni majstori stvaranja feštarske atmosfere, grupa Kantriders, a posjetitelje očekuje bogata tombola i izbor najboljih maski – sve uz slobodan ulaz.

Za posjetitelje – „Taxi-balinjere“!

Duško Jeličić Dule glavnu će ulogu igrati i narednog jutra – kao „otac Balinjerade“ i osnivač ove jedinstvene utrke međunarodnog značaja, upravo će on otvoriti i ovogodišnje jubilarno 35. izdanje spusta na balinjerama, odnosno kugličnim ležajevima.

Balinjerada spada među najslavnije dijelove opatijske pusne tradicije, za koju se sudionici spremaju mjesecima, marljivo izrađujući svoja vozila i kostime kako bi zasjali na sam dan utrke – u nedjelju, 4. veljače.

Priliku da iskuse „roštanje“ balinjera na asfaltu i uzbuđenje spusta glavnom opatijskom ulicom i ove će godine od 10 sati dobiti svi zainteresirani posjetitelji u sklopu programa „Taxi-balinjere“, uz nadzor iskusnih natjecatelja, primjenu svih mjera sigurnosti i na posebno pripremljenim „karićima“.

Službeni start Balinjerade bit će u 12 sati, a uz utrke karića u više kategorija kao što su monopatini, jednosjedi ili unjuli i dvosjedi ili dvojki, neizostavan dio ove karnevalske atrakcije bit će i predstavljanje „merikanskih vozila“, odnosno raskošnih kreacija na kugličnim ležajevima kojima maškarane grupe često daju svoj pogled na aktualna politička i društvena zbivanja.

Svi sudionici Balinjerade obavezni su imati sigurnosnu kacigu i pridržavati se uputa organizatora.

Uz atraktivne sudionike, za zabavu publike pobrinut će se i iskusni voditelji programa Mario Lipovšek Battifiaca, Irena Grdinić i Dražen Turina Šajeta, a glazbenu podlogu za vrhunsku atmosferu pružit će Dule i Bonaca, Le Salpe i Dellboys.

Po završetku Balinjerade održat će se karnevalska povorka maškaranih grupa iz Opatije i okolice, a u 13 sati na plaži Slatina „Kukalku“, morsku verziju Alke odigrat će Opatijski kukali.

 

Petak, 02.02.2018.
MAŠKARANI KLAPSKI MARATON
Sportska dvorana Marino Cvetković, 20:00 h
Ulaz slobodan

Subota, 03.02.2018.
LUMBEROV MAŠKARANNI TANAC
DUŠKO JELIČIĆ DULE & KANTRIDERSI
Klub Gervais, 21:00 h
Ulaz slobodan

Nedjelja, 04.02.2018.
35. BALINJERADA
10:00 h Trening i Taxi balinjere
12:00 h Start utrke
12:30 h Mimohod karnevalskih grupa
13:00 h Kukalka

POSEBNA PROMETNA REGULACIJA – 35. BALINJERADA

Zbog održavanja “Balinjerade” u nedjelju 4. veljače od 09.00 do 15.00 h, za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku) do Slatine (ex hotel Zagreb).

Promet gradskih autobusa odvijat će se za to vrijeme po Novoj cesti, a autobusna stajališta bit će uspostavljena na uobičajnim mjestima.

Linije Autotroleja prometuju:

LINIJA 32 prometuje Novom cestom,

LINIJE 34, 35 i 37 prometuju trasom: Trg Vladimira Gortana – Ulica Velog Jože – Nova cesta i dalje redovitom trasom.

Ujedno se dana 4. veljače 2018. zabranjuje parkiranje na označenim parkirnim mjestima u Ulici m. Tita, na dionici odvijanja ”Balinjerade”, od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku), do Slatine (ex hotel Zagreb), u vremenu od 07.00 do 15.00 h.

Mole se vozači da se pridržavaju postavljene prometne signalizacije, kao i da svoja vozila ne parkiraju na zabranjenim mjestima budući će se sva vozila, koja se zateknu na mjestima gdje je parkiranje zabranjeno, premijestiti „paukom”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views