FOTO) Legendarna riječka plaža „Trojka“ zvijezda velike izložbe fotografija Ivana Hrkaša!

Hrkaš je na riječkoj plaži broj 3 proveo 45 dana, voajeristički je promatrao zaštićen prostor u kojem akteri, mještani, slučajni prolaznici, te turisti koegzistiraju u često nadrealnim situacijama

U petak, 7. rujna u 20:00 sati u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević otvara se izložba sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša “Trojka” proizašla iz autorovog istraživačkog projekta u sklopu kojeg se bavi impresijama i narativnim okvirima poznate riječke plaže – Trojke (nekadašnja Dvojka).

Autor je zainteresiran za “izolirane prostore” u današnjici, lišene intenziteta i tenzija koje nameću globalizacija i razvoj tehnologije, prostore koji se uspostavljaju kao svojevrsne oaze mira.

Hrkaš je na riječkoj plaži broj 3 proveo 45 dana, voajeristički je promatrao zaštićen prostor u kojem akteri, mještani, slučajni prolaznici, te turisti koegzistiraju u često nadrealnim situacijama, te ih je dokumentirao koristeći jednostavnu, idiot kameru kojom nepretenciozno kadrira i okida gotovo u tajnosti.

Iz perspektive urbanističkog i socijalnog promišljanja urbaniteta, zajednica plaže “Trojka” primjer je spontanog procesa oblikovanja prostora u kojem se javni prostor personalizira stihijom života, nepromišljeno, i kao takav predstavlja mikrogeografski urbani raritet.

Autorova je namjera dokumentirati te vrijedne trenutke i simbole prošlosti koji egzistiraju u sadašnjosti, te tih tako sačuvati od ljudske destrukcije, zanemarivanja i konačnog nestanka.

Ivan Hrkaš rođen je 1978., nakon školovanja u Jeruzalemu upisao je sarajevsku Akademiju likovih umjetnosti, gdje je diplomirao 2004. i magistrirao fotografiju 2011. Od 2012. godine predaje kao gostujući profesor na Visokoj školi za dizajn u Ljubljani, a posljednjih devet godina bavi se sociološkom fotografijom. Izlagao je na izložbama u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Izraelu, Kini, Meksiku, Sloveniji, Srbiji, Tunisu, Velikoj Britaniji, SAD-u, te je osvajao nagrade na brojnim festivalima. U svibnju 2017. godine objavio je svoju prvu fotografsku knjigu “Bamitbah”.

Izložbom Ivana Hrkaša Galerija Miroslav Kraljević najavljuje programski temat o turizmu kojim će se kroz različite programe baviti u narednih godinu dana putem suradnji s različitim autorima i autoricama koji se bave istom temom.

Tako će već u rujnu u GMK na rezidencijalnom boravku biti Helouise O´Reiley, umjetnica iz Belfasta koja se bavi utjecajem Airbnb-a na stambeno pitanje. U listopadu na rezidencijalni boravak dolazi srpska umjetnica Katarina Šoškić koja se temom masovnog turizma u Zapadnoj Europi i zemljama zahvaćenim tranzicijom bavi u okviru doktorskih studija na bečkom Sveučilištu primijenjenih umjetnosti, te će se u suradnji s GMK nastaviti baviti masovnim turizmom na hrvatskoj obali. Obje će u okviru suradnje s GMK održati javna predavanja.

Tematu turizma pridonijet će i pulski umjetnik Matija Debeljuh, pobjednik GMK-ovog natječaja Tvornica za produkciju novog rada, čija se izložba na temu seks turizma otvara 13. prosinca ove godine.

VIDEO DANA: