(FOTO & VIDEO) BALINJERADA U JELENJU: Maštoviti kareti i „puknuta“ ekipa i ove godine oduševili gledatelje 14. Grobničke balinjerade

Veseli Grobnički pir sjurio se Jelenjem do pobjede

U subotu 27. siječnja dvanaest maškaranih posada na svojim maštovitim balinjerskim vozilima spustilo se nizbrdicom u Jelenju na četrnaestom izdanju Grobničke balinjerade, u organizaciji Jelenskih maškara i pod pokroviteljstvom Općine Jelenje.

Maštoviti kareti i ove su godine privukli brojne gledatelje uz stazu, a svih prisutnih svojim je “bigulicama” i “naštranjivanjima” zabavljao već dobro znani dvojac Frenki i Kero.

Četrnaesta Grobnička balinjerada okupila je dvanaest sudionika, grupa i pojedinaca s područja Grobnika i okolice – Žensku ekipu Betmen Z borovičke, Sakramenske Lego Junačine, Mehaničare s Črnega kamika, Direkt va žilu, Pobješnjelog Pohumca, Sakakove, Grobnički pir, Rukometaše – Indijance, Restoran Braća Baljini, Lopove, Spider Mana i Pohumsku pivnicu.

Ovogodišnjem žiriju nije bilo nimalo lako jer od dvanaest sudionika trebalo je izabrati tri najbolja, a ovogodišnja balinjerada zabilježila je i nekoliko inovativnih ideja, donosi jelenje.hr.

Ekipa Grobnički pir pobjednik je ovogodišnje, 14. Grobničke balinjerade. Drugo mjesto pripalo je Restoranu Braća Baljini, a treće Sakramenskim Lego Junačinama.

Na centralnom djelu staze, u drugoj vožnji na balinjerama, organizirano je vjenčanje po starinski, odnosno pravi Grobnički pir.

– Nero, uzimate li vi Stanka za svojega supruga? Hoćete li ga voljeti u dobru i zlu? – priupitao je velečasni.
– Bome znaš da nećemo – kazao je Nero.
– Ovime vas proglašavam mužem i ženom. Molim vas mladi sada konačno možete poljubiti mladu. Živio pust – svoj blagoslov dao je velečasni na balinjeri.

Publika je glasnim smijehom dobro prihvatila ironiju i zafrkanciju tijekom cijele manifestacije. Restoran Braća Baljini mališanima je dijelio sladolede i okrjepu, a odraslu publiku hranio ribom. Kažu vlasnici da je povodom balinjerade u Jelenju sve u pola cijene.

Zanimljiva maska svakako je bila Pobješnjeli Pohumac, a kako smo čuli dolazi iz okolice Zahuma. Trenutno mu se ne zna adresa i broj, ali je policija na balinjeradi obavila svoj dio posla.

Pivo se pilo u velikim količinama zahvaljujući domaćoj proizvodnji, koja se prenosi generacijama. Pohumsko pivo novi je proizvod na tržištu,a strelovitom brzinom vesela ekipa spustila se do mosta na Sušici. Oni koji su ga kušali neka jave svoje dojmove na adresu redakcije.

Zaljubljenici u superheroje i strane brendove svakako su došli na svoje jer su odličnim maskama Lego kocke, Batmann i Superman zaista vjerno dočarani, a i sportaši su bili ponosni jer su Rukometaši Indijanci osvojili Europsko rukometno prvenstvo i ponosno odnijeli medalju zlatnog sjaja kući.

Tradicionalno, organizirane su dvije vožnje, a osim u centru Jelenja, gdje je bio start, mnoštvo mještana sudionike balinjerade pratilo je i na cilju. Pored pehara za prvonagrađene, ostali sudionici balinjerade dobili su medalje i zahvalnice.

– Sve nas to veseli jer smo uspjeli u namjeri – obnoviti tradiciju i običaje, pokazati mlađim naraštajima kako smo se to nekada mi zabavljali kao djeca, kada smo se iz zabave spuštali na karetima, kazao je predsjednik Jelenskih maškara Boris Superina, dodajući kako je želja organizatora bila i da doprinese maškaranom ugođaju na jelenjskom području, prenosi jelenje.hr

Počeci su bili skromni, danas je manifestacija stasala u pravi i nezaobilazni događaj za sve one koji vole maškare i brzinu.

Općina Jelenje od početka podržava Grobničku balinjeradu, a tako je i ove godine.

– Veseli me da se ova manifestacija održala svih proteklih godina. I ja sam se kao dijete često zabavljao na ovaj način, to nam je bila svakodnevnica. To je naša tradicija, običaji, treba to prikazati javnosti. Vidimo da su mještani to prihvatili jer ih je iz godine u godinu sve više koji dolaze promatrati balinjeradu. Veseli me što su i ekipe sa svojim karetima i alegorijskim kolima iz godine u godinu sve kreativniji i maštovitiji, ali i što je među ekipama i djece, istaknuo je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja za jelenje.hr.

Možemo zaključiti da ovogodišnje izdanje Grobinčke baljinjerade ispunilo sva očekivanja, a od organizatora smo saznali da se dogodine sprema pravi spektakl povodom petnaeste obljetnice dragih nam balinjera.

Foto: www.jelenje.hr (Još fotografija u fotogaleriji OVDJE)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari