BLAGAJNICA IZBORILA PRAVDU: ‘Kad više nisam bila lijepa i mlada onda me trebalo maknuti u neko skladište’

Slučaj blagajnice koja je dobila otkaz jer je progovorila o mobingu u trgovačkom lancu s tisuću 200 zaposlenih – pokazuje da je pravda dostižna

Nakon godinu i pol bez posla – tvrtka Boso mora je vratiti na posao, a blagajnica je još jednom stala pred kamere i ponovila kakve se sve nepravde događaju ženama. Donosimo detalje.

Izborila je pravdu protiv nezakonitog otkaza koji je dobila za trajanja bolovanja. Tvrtka Boso mora ju vratiti na posao.

“Bila sam presretna što je sve tako u kratkom roku se završilo. Moje liječenje još traje. Ja želim raditi Meni je tek pedeset godina. I do mog odlaska u mirovinu ima još dosta”, kazala je Ivanka Dujmić, trgovkinja.

Od šoka, priča njezin suprug joj je pozlilo.

“Kad smo došli kući, kad je uzela presudu pred sebe i stala čitati, onda je krenula mučnina i povraćanje”, kaže Branko, Ivankin suprug.

Prvo je degradirana s mjesta prodvačice.

“Četrnaest sam godina radila s ljubavlju. I volila svoj posao i došao je trenutak kad više nisam ni mlada ni lijepa. I sad više nisam lijepa za vidjet na kasi, i onda me treba maknit negdje u neko skladište ili na inventuru gdje završavaju žene koje su tako mojih godina. On treba nešto mlađe, atraktivnije”, dodaje Ivanka.

“On je nju dužan vratiti na radno mjesto s kojeg je i otpuštena, na radno mjesto prodavača. Znači vraća se ponovno u firmu. Dužan je nadoknaditi sudske troškove i sad ćemo vidjeti njegovu dobru volju hoće li htjeti ili ne isplatiti zaostale plaće”, poručuje Ivankin suprug.

Ako to ne učini, pripremit će još jednu tužbu. Ivanka je podastrla i dokumentaciju o mobingu koji je doživljavala. Ako nisu prodali proizvode na akciji, kažnjavani su. Morali su kupovati u trgovini za minimalno 700 kuna na mjesec. Sve to joj je narušilo zdravlje. No ipak je njena tužba uvela pomake u poduzeću.

“Više ne rade prekovremene sate. Nije bilo dosad, nismo čuli da je bilo kazni. Da je naplaćivano kao što se naplaćivalo”.

Da bi se promjene dogodile ova je žena trpjela. Trpjela je i obitelj.

“Jedan od glavnih uzroka zbog kojeg ljudi trpe su djeca i školovanje. Djecu treba odškolovati, mi smo isto tako. Mi smo razgovarali dosta i vidio sam da je teško. Ona je govorila samo “izdržat ću, izdržat ću, proći će”, kaže suprug.

“Pomiješani su osjećaji, postoji doza nekog straha ponovno se vratitiu tu sredinu jer ne znam kako će se odnositi prema meni”, poručuje trgovkinja u trgovačkom lancu Boso u Vinkovcima.

Ivanka je sudski spor dobila. A tvrtku Boso očekuje suđenje za mobing prema prijavi DORH-a. Danas nisu htjeli pred kamere.

Ivana Draganić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari