(FOTO&VIDEO) NOVI KULTURNO-TURISTIČKI ADUT PULE: Pogledajte kako izgleda prvi hrvatski muzej o životu u razdoblju socijalizma

Puljani su otvorili prvi muzej u Hrvatskoj posvećen razdoblju socijalizma, od kasnih pedesetih pa sve do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća. Memo Museum, ili Muzej dobrih uspomena na adresi Scalierova 2, otvorio je svoja vrata posjetiteljima početkom prošlog mjeseca. Ovaj interaktivni i multimedijalni muzej dio je djelatnosti udruge Institut Mediterran, a plod je ideje koja se rodila prije gotovo četiri godine.

 

Idejni začetnik muzeja, profesor Filip Zoričić, zamislio je muzej kao način da se gradu ostavi u nasljeđe spomen na dio njene prošlosti kroz prikaz svakodnevnog života tipične pulske radničke obitelji. Fokusirajući se na spomenuto vremensko razdoblje, muzej kroz svoje tri cjeline – ulicu, trg i stan približava svojim posjetiteljima pogled na djetinjstvo i mladost starijih naraštaja Puljana.

Ulaskom u muzej, prvi prizor koji posjetitelje vraća u  prošlost jest pogled na Zastavu 750, u narodu kultnog„fiću“, motor „Tomos“ te legendarni bicikl „poni“.

Sljedeća tematska jedinica muzeja predstavlja trg „Kod Mađara“, legendarnu pulsku slastičarnicu koja se nekad nalazila upravo na lokaciji na kojoj je otvoren današnji muzej u sklopu kojeg se nalazi škola, telefonska govornica, sportski te dječji kutak.

 

Posljednji segment muzeja je ujedno i najsadržajniji – stan kao srce života obitelji sadrži osnovne komade namještaja iz tog vremenskog razdoblja: komode, naslonjače te crno-bijele televizore ali i sitno pokućstvo poput starih kutija cigareta, „čentrina“, goblena, te novina i časopisa. Osim dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice, radne i spavaće sobe, stan također sadrži i glazbeni kutak u kojem između ostalog možete vidjeti stare glazbene spotove te LP ploče i singlice pulskih bendova – Atomskog skloništa te KUD Idijota,  ženski kutak opremljen „haubom“ i viklerima za kosu, te šivaćom mašinom.

 

Krajem rujna Memo Museum će započeti s edukativnim radionicama koje će prvenstveno biti namijenjene vrtićkoj i školskoj djeci. Također, prema potrebi i interesu građana organizirat će se i radionice te tematske večeri koje će biti prilagođene raznim dobnim skupinama. Na taj način se mlađoj generaciji želi dati uvid u nekadašnju svakodnevicu, način života, prikazati običaje i navike ondašnjih stanovnika, a kod starije generacije želi se izazvati nostalgični sentiment te ih na trenutak vratiti u mlađe dane. Naravno, osim Puljana muzej će sigurni smo posjetiti mnogi turisti koji svakoga ljeta masovno pohode istarsku metropolu.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari