Probali smo možda najbolje kolače u Rijeci. Okus je senzacija!

Foto: Mateo Levak/RiPortal.hr

Nova slastičarna u gradu otvorena je u prosincu prošle godine.

U proteklim godinama dolaskom jake konkurencije neke su se slastičarne zatvorile pa nas je zanimalo što novo nudi slastičarna Slon koju je na Trgu Grivica tik do katedrale Svetog Vida otvorio vrhunski kuhar svjetskog glasa Moreno Debartoli.

Ponuda kolača mijenja se iz tjedna u tjedan. “Ovisi je li bura ili jugo”, šali se Moreno. “Kako ustanemo taj dan. Imam puno recepata koji čekaju svoj red”, dodaje Moreno koji sam osmišljava sve recepte.

Sastojci su isključivo sto posto prirodni pa mogu zadovoljiti i one najzahtjevnije.

“Nema margarina, zamjena za vrhnje. Koristi se isključivo mliječno vrhnje i najbolja čokolada koja se dobavlja direktno od proizvođača”, govori Moreno koji ovog tjedna preporučuje kolač Brownie Slon. Pitamo ga po čemu je kolač poseban, a Moreno nam kroz smijeh odgovara: “Po svemu.”

Moreno je brand ambasador za jednog od najvećih svjetskih proizvođača čokolade koju i sam radi. Na pultu smo primijetili čokoladu od naranče i ruby čokoladu koja je posebna po tome što je četvrta vrsta čokolade. U budućnosti pripremaju cijelu paletu čokolade: “Čekamo da stigne ambalaža pa će se čokolade moći kupiti na našim policama.”

Iako je na prvom mjestu kuhar zanimalo nas je zašto se odlučio otvoriti slastičarnu. “Vrlo je jednostavno. To je ono što volim raditi. Ljudi odlično reagiraju na naše slastice. Nije teško raditi kao slastičar. Najviše volim kod svog posla gledati ljude kako jedu naše slastice i uživaju. To je najveća satisfakcija koja može postojati” , kaže Debartoli.

Moreno je živio godinama u Tel Avivu u koji je otišao iz rodnog Sarajeva. U svijetu slastica našao se 2002. godine.

“Kada sam živio u Izraelu i došao do pozicije zamjenika šefa kuhinje shvatio sam da mi fali taj dio i da želim to znati dio i otišao u London. Tamo sam završio za slastičara u Le Cordon Bleu”, kaže Moreno koji je u Tel Avivu završio čuvenu kulinarsku akademiju te je radio u jednom od najvećih tamošnjih restorana.

“Tel Aviv je metropola u kojoj sve radi 0-24, a gastro scenu bih usporedio s Londonom i s New Yorkom. Na zavidnom je nivou. Kolači su fuzija svih mjesta gdje sam radio. Uzeo sam ponešto od svuda gdje sam radio i donio sam to u Rijeku”, kaže Moreno koji se usavršavao i u Belgiji te Italiji. U Rijeku je odlučio doći jer, kako kaže, Rijeka mu je drugi dom. Nakon što su došli u Hrvatsku Moreno je osam godina bio konstantno na putu da bi se konačno skrasio i otvorio slastičarnu Slon.

“Nemam problema s konkurencijom. Što nas bude više, više ćemo vući jedni druge. Tako to radi zdrava konkurencija. Zbog direktne nabave od proizvođača i cijene su prihvatljive. Radimo da bismo zaradili, ali cijena mora biti realna.”

Pitamo ga s kojim su kolačem ljudi bili najzadovoljniji: “Ne znam nijedan da nisu bili zadovoljni”, ponosno nam kaže Moreno s čijom smo se konstatacijom složili jer smo i sami probali nekoliko kolača nakon kojih je naša novinarka Ana veselo ustvrdila: “Ja bih još!”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari