Jednostavni ljetni kolači bez jaja by Neven Milić

Bilo da izbjegavate jaja zbog moralnih razloga, bilo zbog kolesterola i masnoća, kolači bez jaja mogu biti vrlo dobar i praktičan izbor. Priprema takvih kolača može biti krajnje jednostavna. Mnogi tvrde da nema pravog kolača bez jaja. Pokušajte izraditi jedan takav i procijenite sami.

Obzirom da smo u razdoblju velikih vrućina, navest ću nekoliko primjera krajnje jednostavnih, brzih, ali vrlo ukusnih kolača. Lako su probavljivi, ugodno slatki i aromatični, idealni za ljetne večeri uz omiljeno piće. Možete ih kombinirati s kremama ili preljevom. Možete ih servirati hladne ili na sobnoj temperaturi. Jedno od slastičarskih pravila je kombiniranje hladnog i toplog u jednom serviranju. Tako bi idealno bilo neke od ovih kolača zagrijati i servirati sa sladoledom ili sorbetom.

Punovrijedni muffini s borovnicama

Za 15-ak muffina potrebno je:

120 g polubijelog brašna
50 g raženog brašna
50 g sušenih pšeničnih klica
80 g šećera
1 žličica sode
2 žličice praška za pecivo
malo soli
pola žličice mljevenog cimeta
pola žličice mljevene vanilije
70 ml maslinovog ulja
250 g tekućeg jogurta, acidofila ili nečega sličnog šalica borovnica

Borovnice odvojite sastrane. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celsiusa. U jednoj posudi umiješajte suhe, a u drugoj mokre sastojke. Pomiješajte te dvije smjese zajedno i lagano umiješajte borovnice. Papirnate košarice za muffine stavite u kalup za muffine. Napunite ih do 3/4 visine. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta. Pred kraj čačkalicom provjerite jesu li pečeni. Ostavite da se malo ohlade.

Kolač od banana sa smanjenim udjelom masnoća

Potrebno:

2 velike banane, zgnječene u pire
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode
180 ml jogurta smanjene masnoće
50 ml ulja
150 g smeđeg šećera
žličica vanilije
200 g polubijelog brašna
pola žličice cimeta
pola žličice đumbira u prahu
na vrh žličice muškatnog oraščića
malo soli

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celsiusa. Namastite kalup za jednu štrucu kruha i pobrašnite ga. U jednoj posudi umiješajte suhe, a u drugoj mokre sastojke. Pomiješajte te dvije smjese zajedno. Ulijte smjesu u kalup. Pecite 50-ak minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Nakon što se malo ohladi, istresite kolač iz kalupa. Servirajte narezanog na fete i prelivenog laganom kremom od vanilije, čokolade ili voća.

Superbrzi kolač s kokosom

Potrebno:

čaša jogurta
čaša mlijeka
čaša ulja
dvije žlice ruma
čaša kokosovog brašna
pola žličice vanilije u prahu
dvije čaše šećera
dvije čaše brašna
žličica praška za pecivo

Ovaj krajnje jednostavan i brzi ljetni kolač zadovoljit će vašu potrebu za slatkim uz decentnu, sočnu notu tropskih okusa. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup srednje veličine. Pecite oko 20 minuta. Prelijte kolač čokoladnom glazurom i ostavite da se ohladi. Može se jesti topao ili ohlađen u hladnjaku. Uz sladoled od kokosa prava je poslastica.

Iz naše mreže
Preporučeno
Video dana
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari