BUNT U VARAŽDINU

Video | Mesari ljutiti, povlače meso sa zamrznutim cijenama. Proizvođači: ‘Radije ćemo ga samljeti u kobasice’

Samo šest dana nakon stupanja na snagu Vladine odluke o zamrzavanju cijena, mesari na sjeveru zemlje počeli su s povlačenjem dijela proizvoda

Popularna i tražena svinjska vratina s kosti, i svinjska lopatica bez kosti – nisu prodane, nego su ih mesari maknuli s polica.

“Cijena vratine i lopatice je bila 39, a sad su je smanjili na 24,99 i sad je se ne isplati prodavati”, rekao je mesar Lovro Pačalat.

I ne samo on. Popis mesnica koje su iz ponude izbacili lopaticu, vratinu i mljeveno svinjsko meso sve je duži, pogotovo na sjeveru zemlje.

“Svi smo povukli jednostavno, mi lokalni proizvođači i male mesnice ne prodajemo za sad, ali primjerio sam da ni centi nemaju te robe”, kaže mesar Vladimir Novotny.

Nabavna cijena svinjetine bez poreza i marže, tvrde mesari – bila je oko 28 kuna, a sada bi je trebali prodavati za 25. Zato su je, kažu prisiljeni maknuti iz ponude.

“Neki su bili dosjetljivi pa su stavili neke druge proizvode – recimo lopaticu s kosti i svinjsku vratinu bez kosti, događa se to da cijenu imamo, ali proizvoda nemamo”, objašnjava predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja, Dalibor Vrček.

Brojni kupci došli su po svinjsko meso za 25 kuna, ali za ručak će morati jesti nešto drugo.

“Mali čovjek ne može živjeti, jer nema svatko za kilogram mesa 50 kuna”, požalio se Varaždinac Ivan Picek.

Zbog cijele situacije žale se i uzgajivači svinja. Zbog visokih ulaznih troškova, a sada i zamrzavanja cijena proizvodnja je postala neisplativa. Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram.

“Svinja ima pet proizvoda – but, lopatica, vratinu, carsko i mljeveno meso – od tih 5-6 proizvoda tri su stavljena u tu zaštićenu cijenu što je apsurdno + Mi smo se dosjetili da ćemo te proizvode samljet i stavit u kobasice, ali ih nećemo staviti na svoje police”, rekao je Vrček.

Dosta zabune izazvalo je i ograničavanje cijene mljevenog mesa – pa su i njega mesari uklonili s polica.

“Ne zna se tko pije, tko plaća – neki kažu da se mjere odnose samo na trgovinu, neki tvrde da se to odnosi i na mesnice. Mi više ne znamo što je istina”, kazao je Pačalat.

Cijenu mljevenog mesa, pojašnjavaju u Ministarstvu, mesnice, pa čak i one u trgovačkim centrima, mogu slobodno formirati. Odluka se odnosi isključivo na svinjsko mljeveno meso – unaprijed izvagano i zapakirano, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari