NAJUKUSNIJA MANIFESTACIJA

Video | S KOBASICOM U EU Sa sajma kobasica u Istri otišli s upitnikom: Koje su najbolje hrvatske kobase?

Nasuprot tom blagom okusu, iz Baranje dolaze papreniji. Najbolja slavonska kobasica je iz Jagodnjaka.

Nakon dvije godine ponovno se uživalo u najukusnijoj istarskoj manifestaciji: S kobasicom u EU. Ponosni proizvođači su predstavili svoje proizvode, a proglašene su i pobjedničke kobasice. Do Svetog Petra u Šumi vode mirisi kobasica, rastu na stablima, ukrasi su na stolovima, ali najbolje pristaju nepcima.

”Kobasice definitivno. Baš ove istarske. One su mi jednostavno najbolje. Dobro sam se najela”, rekla je Vita Beričić iz Pule.

A najela se šampionskih proizvoda u nebrojenim kategorijama. Jedna od njih je nadijevanje kobasice na starinski način. Ali treba poštovati i tradicionalne recepte. Ne otkrivaju se baš često pa evo prilike da zapišete.

”Blagog okusa, nedimljena, stvar je u tome što je u njoj i začinsko bilje, znači lovor, ružmarin i to je sve skupa skuhano u vinu. I kada se to skuha, treba se pustit da se ohladi i onda se procijedi i tu tekućinu se prolije po smjesi i onda se ide u nadjev u crijevo za kobasice”, kazao je Edi Turčinović, vlasnik OPG-a iz Svetog Petra u Šumi.

Nasuprot tom blagom okusu, iz Baranje dolaze papreniji.

Najbolja slavonska kobasica je iz Jagodnjaka.

”Izvorni recept, puno ljubavi. Ništa tu nije spektakularno, ali je bitno da to volite raditi. Sol, paprika, kvalitetno domaće meso, podimiti, staviti u zrionu i dobit ćete dobar rezultat”, poručio je Milorad Stojković, vlasnik OPG-a iz Jagodnjaka.

”Kulen, kulenova seka i ova kobasica šampionska, ja jesam iz tog kraja i zaista mislim da prolazi”, izjavio je Nemanja Romić iz Pule.

Blago mora se dobro čuvati, a za to služe vitezovi. Milan je peterostruki šampion u pravljenju kobasica i nije bilo druge nego imenovati ga vitezom.

”Vitez od kobasica. Nemam mač, ali zato imam pravu kobasicu i to je ustvari salama. Ta kosnica, naša tradicionalna istarska salama koja se puni u 12. mjesecu, a počne rezat peti, šesti mjesec, kad je vrijeme košnje, zato se zove i kosnica”, izjavio je Milan Udovičić, vlasnik OPG-a iz Žminja.

Sve što se danas narezalo brzo je nestalo. No mnogi su spremili zalihe – do novog ovakvog susreta – dogodine, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari