Ako ste upravo posegnuli za još jednim kolačem ili oblizujete žlicu od francuske, razmislite još jednom. Jer kad vam blagdanska trpeza uzvrati udarac, mogli biste se mučiti sa žgaravicom
Pun tanjur šunke, jaja i francuske salate, i tako pet puta na dan, sve zaliveno alkoholom. Ovih je dana kod većine ljudi trajao desant na probavni sustav.
Dosta ljudi u ovo blagdansko vrijeme ima sitnije probleme sa žgaravicom koja barem tu i tamo muči gotovo svaku osobu, uzrokuje povrat želučane kiseline iz želuca u jednjak.
Baš je to jedan od najčešćih razloga zašto ljudi dolaze gastroenetrologu. Srećom pa većina njih ne završava na gastroskopiji i teškim terapijama, već se problema rješava samom promjenom životnog stila i načina prehrane.
“Općenito se sugerira da se uzimaju češći obroci manje količinski. Bolje se najesti pet puta dnevno manje količinski, nego jedanput ili dva puta veću količinu hrane. Trebalo bi izbjeći kasnonoćne obroke, pogotovo obroke prije spavanja jer se hrana duže zadržava u želucu i čisto anatomski, veća je mogućnost da se ona vrati u jednjak”, pojasnio je Pave Markoš, gastroenterolog u KBC Zagreb.
Sama hrana nije uzrok bolesti, već može pogoršati simptome.
“Nepisano pravilo je da se treba izbjegavati u bilo kojem smislu preagresivna hrana. To može biti hrane s previše citrusa, premasna, ljuta, prezačinjena hrana”, naglasio je Markoš.
Blagdani se polako bliže kraju. Sunce i proljeće mogli bi ipak značiti da i većini ljudi stižu aktivniji, lakši i manje kiseli dani.
Dario Todorović