Gripa stigla u Rijeku: Kako se zaštititi i liječiti?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prijavljeni su slučajevi gripe u Rijeci, Zagrebu i Zaboku

U Hrvatsku je stigla gripa, potvrdio je to Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Potvrđen je virus gripe kod četiri bolesnika, dvojice u Zagrebu, jednog u Zaboku i jednog u Rijeci. Kod svih bolesnika potvrđen je virus gripe tipa A.

U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nema dojava o grupiranju gripe u stanovništvu.

Prema najnovijem izvještaju Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, u zemljama EU-a se također bilježe samo pojedinačni slučajevi. U uzorcima osoba koje su se javile liječnicima zbog simptoma gripe u Europi detektirani su i virus gripe tipa A i virus gripe tipa B.

Aktivnost gripe, što je i uobičajeno za ovo doba godine, niska je u čitavoj Europi kako je prikazano na karti niže.

Izvor: Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti

Trenutno je u većini slučajeva zabilježen virus gripe tipa A (88,4%), a u manjem postotku virus tipa B (11,6%).

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju kako se cijepljenje protiv gripe i dalje preporučuje. Cijepiti se možete u ordinacijama liječnika obiteljske medicine te u zavodima za javno zdravstvo uključujući Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Simptomi gripe

Simptomi gripe bez komplikacija su povišena temperatura, iscrpljenost, drhtavica, gubitak apetita, bolovi u mišićima i zglobovima, curenje i začepljenost nosa, grlobolja i kašalj.

Liječničku pomoć treba potražiti ako oboljeli ima temperaturu koja traje dulje od četiri, pet dana, ako otežano diše, uz kratak dah i jako kašljanje, ako osjeća bol ili pritisak u prsima, vrtoglavicu ili ošamućenost, ako povraća i ima proljev, te ako se povišena temperatura ponovi nakon poboljšanja simptoma.

Stručnjaci ističu kako gripu treba preležati. Pijenje mnogo tekućine i mirovanje važnije je od udarnih doza vitamina C ili češnjaka. Gripa ne zahtjeva posjet liječniku, osim kod komplikacija, oboljeli treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu.

Gripu uvijek prati tjelesna temperatura viša od 38 stupnjeva Celzijusa, što isušuje organizam. Najbolji su topli napici (jer prevrući štete grlu, jednako kao i hladni), ne previše zaslađeni i bezalkoholni. Treba ih piti u dostatnim količinama kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem i visokim temperaturama.

Za spuštanje temperature mogu se koristiti lijekovi za snižavanje temperature i tuširanje u mlakoj vodi, a nikako alkoholni oblozi. Korisne su i pastile za grlo kako bi sluznica grla zadržala vlažnost.

U slučaju jačeg kašlja, preporučuje se sirup protiv kašlja.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari