BARBIE, JOVANKA BROZ, OBELIX

I bivši i sadašnji gradonačelnik Rijeke pravi su majstori maskiranja: Ovo su njihova najbolja karnevalska izdanja

Foto: Facebook

Bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ali i sadašnji Marko Filipović, jako su duhoviti s izborom svojih maski za Riječki karneval

U Rijeci je održano veliko finale ovogodišnjeg karnevala, 41. Međunarodna karnevalska povorka. Preko 9000 sudionika karnevala iz 93 grupe prodefiliralo je gradom, a povorka je završila tradicionalnim paljenjem pusta, piše Net.hr.

Ni ove godine nije nedostajalo šarenih i kreativnih maski koje se pripremaju mjesecima unaprijed. Jer, Rijeka i okolica žive karneval ne samo za vrijeme petog godišnjeg doba, već svih 365 dana u godini.

U tom duhu koji vlada u Gradu koji teče, ne treba se čuditi niti originalnim maskama koje svake godine na sebe navuku i ljudi koji vode grad. Trenutno je to Marko Filipović, a ranije je tu dužnost dugi niz godina obnašao Vojko Obersnel.

Foto: Pixsell

Osim stranke, Filipoviću i Obersnelu zajedničko je i to da su obojica, moramo priznati, pravi majstori maskiranja.

Svi pamtimo legendarne i originalne Obersnelove maske. Primjerice, jedne su godine sada već bivši riječki gradonačelnik i sada bivši meštar Toni došli maskirani kao Asterix i Obelix. Obersnel je bio Obelix, a maska je oduševila sve ljubitelje karnevala.

Foto: Pixsell

No, moramo priznati da je tu masku zasjenila maska iz 2020. godine, kada su se Obersnel i meštar Toni na karnevalu pojavili maskirani u Tita i Jovanku.

Foto: Pixsell

Dvojac je bio potpuni hit te godine, a Obersnel maskiran u Jovanku, je bio odličan.

Foto: Pixsell

O hit maski Tita i Jovanke svojevremeno je govorio meštar Toni. “Asterix i Obelix su zaista bile fantastične maske, i Obi ju je volio, ali mislim da smo lani ipak sve dosadašnje nadmašili. Jedno dva, tri leta san ga nagovaral, ala daj, ćemo bit Jovanka i Tito. On mi govori, pa ča misliš da ću ja bit Jovanka? A ja govorin, pa ča misliš da ću ja bit?! I ajde, konačno lani je bilo, dobro idemo. Na kraju se toliko uživil u tu ulogu, od obuće, odjeće, do frizure, ha, ha. Njegova žena mi je rekla da je bio velik problem naći njegov broj hulahopki, ali eto… Svi govore da smo bili dobri pa onda valjda i smo, ha, ha…”, rekao je meštar Toni u razgovoru za Novi list.

Bivši gradonačelnik i njegov “partner in crime” nisu propustili karneval niti ove godine, gdje su se pojavili u crvenim radničkim tutama s kacigama na glavi.

I Filipović ima dara za maskiranje

Iako ima puno manji staž u gradonačelničkoj fotelji od Obersnela, niti sadašnji gradonačelnik Marko Filipović ne zaostaje sa svojim maskama. I on, baš kao i njegov prethodnik, rado se po pitanju maski usklađuje s meštrom Sandijem, koji je 2022. godine zamijenio meštra Tonija. I moramo priznati, u svojem su maskiranju jako originalni i ne zaostaju za svojim prethodnicima.

U jeku afere ‘AP’ koja se netom pred karneval prošle godine odvijala u hrvatskoj političkoj areni, gradonačelnik Filipović i meštar Sandi na 40. Riječki karneval stigli su maskirani u slova ‘A’ i ‘P’. Filipović je bio slovo A, a Sandi slovo P.

Ovaj mladi dvojac nije razočarao niti ove godine, a maske su im ponovno nosile političku poruku. Naime, došli su maskirani kao ‘Lipa Barbie’ i ‘Ken Radost’, čime su se referirali na skandal s porukama između novog šefa DORH-a Ivana Turudića i Josipe Rimac.

Gradonačelnik je imao plavu periku, ružičastu haljinicu s predimenzioniranom mašnom na ramenu i ružičaste tenisice, na leđima mu je bio natpis ‘Lipa’, dok je meštar Toni imao plave hlače, sako boje breskve i plavu košulju te natpis ‘Radost’ na leđima.

Kada ih vidite, jednostavno se ne možete ne nasmijati, a što je uostalom i poanta karnevala – da ljudi, barem u vrijeme pusta, na licima imaju samo osmijeh i veselje. I radost, naravno, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari