Napustila uspješnu karijeru u Njemačkoj i vratila se kući: ‘Ponude i dalje stižu, ali ovdje sam sretna’

Foto: Ilustracija (Pixsell)

‘Najvažnije mi je da sam zadovoljna s onime što radim, da napredujem, učim i da uvijek imam neki novi izazov’, kaže Dijana

Doktorica informatičkih znanosti, 32-godišnja Dijana Vitas, nakon godinu dana odustala je od karijere u Njemačkoj i vratila se u Hrvatsku. U sklopu njemačkog Sveučilišta Duisburg-Essen radila je na projektu razvijajući dron koji nadgleda aerodrome i šoping centre te rano otkrivanje teorističkog napada.

Taj je projekt uključivao puno tvrtki iz IT sektora, a njena želja za napredovanjem natjerala ju je da odustane od sigurnog mjesta poslijedoktoranda na zagrebačkom FER-u i preseli u Duisburg, piše Jutarnji. Na FER-u je doktorirala s 29 godina na temi digitalne forenzike slike.

“Mislila sam, ako ostanem u Zagrebu, da ću raditi u nastavi i neću se moći posvetiti radu na projektima. A to je ono što mi se svidjelo u IT-ju, da se neka ideja praktično primijeni i da odmah možeš vidjeti rezultate svog rada”, rekla je Vitas o svom odlasku u Njemačku za Jutarnji.

Projekt je napisala u godinu dana i trebala potpisati ugovor sa Sveučilištem koji bi je obvezao da u Njemačkoj ostane 3 godine. No, ugovor nikad nije potpisala.

“Ne mogu se požaliti, sve je išlo dobro, imala sam stan u kampusu i prijateljske odnose s kolegama. Nijemci su radišni i odgovorni. Oni pauzu za kavu koriste tako da odu na automat, uzmu kavu i vrate se raditi. I stvarno su liberalni i bez predrasuda, ali znaju biti hladni i zatvoreni”, rekla je Dijana.

“Sretna sam sada i privatno i poslovno”

U svibnju 2017. Vitas se zaposlila u jednom zagrebačkom uredu tvrtke koja se bavi računalnim vidom i obradom slike. Kaže kako je sada sretna. Napredovala je do pozicije voditeljice tima za istraživanje i razvoj.

“Sretna sam sada privatno i poslovno. Radim u istom području obrade slike, ali sad na sustavu za detekciju vozila što se primjenjuje u autonomnoj vožnji. Moj zadatak jest razviti kamere koje se mogu ugraditi na bilo koji automobil i imaju mogućnost detekcije vozila s ciljem izbjegavanja sudara. Ponude za rad u inozemstvu i dalje stižu, ali mislim da ne bih više napuštala Hrvatsku. Novac mi nije presudan. Najvažnije mi je da sam zadovoljna s onime što radim, da napredujem, učim i da uvijek imam neki novi izazov”, pojasnila je Vitas.

Inače, Dijana je rođena u Tovarniku pored Vukovara, a u Zagreb je otišla s obitelji kad je imala 8 godina. Rekla je kako je prvo računalo dobila u 8. razredu, a da je ostala u Tovarniku vjerojatno bi se bavila poljoprivredom i ne bi nikad upoznala što je to IT.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari