PROTIV STRESA

Ovog vikenda u Lječilištu Veli Lošinj edukacija o šumskoj kupki i šumskoj terapiji

Svi polaznici vikend edukacije i šumske šetnje – kupke dobit će na poklon dvije zanimljive knjige

Negativne posljedice stresa prouzročene odvajanjem čovjeka od prirode Japanci i drugi istočnjaci znanstveno su dokazali već prije 40 god kada su definirali staru japansku praksu Shinrin – yoku što u prijevodu znači šumska kupka.

Radi se o preventivnoj metodi koja ublažava posljedice stresa na organizam, na način da kroz stručno vođenu šetnju medijator upućuje polaznike kako otvoriti svih pet osnovnih čovjekovih osjetila – sluh, vid, dodir, okus i njuh – i ponovno se povezati sa prirodom.

Iako sam naslov sugerira da se radi o kupanju riječ je o upijanju svih mirisa, okusa i zvukova koje čovjek doživljava laganom šetnjom koju vodi stručni vodič.

Dokazano je kroz kliničku sliku da se pojačava imunitet, regulira krvni tlak i smanjuju se kardiovaskularne poteškoće, smanjuje anksioznost i povećava se broj NK stanica – tzv. ubojice raka.

Kako je u svijetu već ta metoda prerasla i u šumsku terapiju te se ubraja kao jedan od segmenata zdravstvenog turizma, Lječilište Veli Lošinj prepoznalo je sve inovacije koje čak i GWI /Global Wellness Institut /preporuča kao šumski wellness u zamjenu za tradicionalni wellness.

Tako otok vitalnosti zaokružuje jedan novi turistički proizvod koji spaja zračnu i šumsku kupku.

Saznanja o šumskoj kupki i šumskoj terapiji idealna su za bazna zanimanja fizioterapeut i sve drugo bolničko osoblje, wellness stručnjak, šumar, kineziolog, turistički vodič.

Uz trodnevnu edukaciju o šumskoj terapiji, posebno će biti organizirana i sama šumska šetnja – kupka sa certificiranim vodičem u subotu 01.04. s početkom u 10 sat za sve zainteresirane žitelje otoka i šire kao i za njihove goste./upit i prijave na Lječilište Veli Lošinj do 31.03. Dopustite si povratak na „tvorničke postavke“.

Snaga šume /Forest Power izdala je i hrvatsko izdanje „Vaš vodič kroz šumsku kupku“ autora Amosa Clifforda, jednog od najvećih zapadnih autoriteta šumske kupke i to je jedinstveno štivo u Hrvatskoj iz te domene.

S obzirom da šuma može biti nepredvidiva, tu je i novi Repetitorij Prve pomoći u prirodi tek nedavno izašlo iz tiska.

Svi polaznici kako vikend edukacije tako i šumske šetnje – kupke dobivaju na poklon obje knjige.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari