FOTOGRAFIJE DJECE NA INTERNETU: Nina Morić, Severina i drugi – jesu li svjesni opasnosti?

Profili Nine Morić na društvenim mrežama vrve licem njezina sina. To je nije spriječilo da u medijima digne hajku na svog bivšeg supruga zbog objavljivanja djetetovih fotografija

Nekada su se svađali zbog alimentacije dok se danas rastavljeni roditelji najčešće svađaju zbog objavljivanja fotografija djece na Facebooku i Instagramu!

“Kad govorimo o rastavljenim roditeljima, onda je i internet zapravo još jedno područje gdje oni mogu proširiti svoje bitke”, rekla je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Baš to događa se među bivšim supružnicima Nini Morić i Fabriziju Coroni. On je njihovom sinu otvorio Instagram profil na kojem je gotovo svakodnevno objavljivao fotografije dječaka. Nini je to bila kap koja je prelila čašu, najavila je tužbu i prozvala ga u medijima.

Ninin potez bio bi razumljiv kada ona sama ne bi objavljivala sinove slike na svojim profilima po društvenim mrežama, a ondje sve od njih vrvi.

“Ne ulazeći u konkretne slučajeve, sasvim je jasno da kod poznatih osoba mogućnost zloupotrebe tih fotografija je još veća. Mogućnost raznih tekstova uz te fotografije je još veća i zapravo je još veća mogućnost da se krši djetetovo pravo na privatnost”, rekla je Buljan Flander.

A upravo djetetovu privatnost želio je zaštiti i Milan Popović kada je objavio javno pismo.

Ipak, po tom se pitanju ništa nije promijenilo. Severina fotografije svojeg sinčića i dalje svakodnevno objavljuje. Ali ona nipošto nije jedina koja se svojim djetetom hvalisa na društvenim mrežama. Rade to mahom svi poznati.

“I posebno bi poznate osobe trebale još i više paziti koje će fotografije djece staviti na internet kako bi zapravo ipak spriječile bilo koju buduću zloupotrebu i bilo koju situaciju da bi se dijete jednom osjećalo neugodno kad jednom pogleda te fotografije i tekst uz te fotografije”, kazala je Buljan Flander.

A rade to i javnosti nepoznate majke i očevi.

“Zaista se moramo pet puta zapitati prije nego što stavimo djetetovu fotografiju na Internet hoće li jednog dana našem djetetu zasmetati i hoće li to jednog dana našem djetetu i na koji način to naštetiti”, naglasila je stručnjakinja.

To je ono što nijedan roditelj zasigurno ne želi svojem nasljedniku. Zato sljedeći put prije nego stavite slikicu svojeg preslatog mališana na fejs – razmislite. Možda je ipak sigurnije izraditi fotografiju i staviti je na vitrinu ili u novčanik.

Ružica Đukić (Vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari