KAKO PROTIV ZLOUPORABE INTERNETA? Većina djece je doživjela internetsko zlostavljanje

Da djeca danas o ineternetu znaju više od njih, priznaje svaki treći roditelj. Digitalna je generacija toliko uznapredovala da je potpuno promijenila način komunikacije, osobito verbalnog nasilja

Istraživanje koje je proveo osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokazuje da je većini djece internet dostupan u svako doba dana.

U slučaju djece iz Splita radi se o čak šest uređaja kojima se mogu spojiti na internet. Kažu da surfaju po dva sata na dan, i uglavnom su na društvenim mrežama.

“Često se služim internetom, ako dođu neke neprimjerene poruke, to blokiram jednostavno”, kaže Karla iz OŠ Split.

Iako o tome ne žele govoriti, osobito ne odraslima, čak 52 posto djece doživjelo je uznemiravanje na internetu – najčešće ogovaranje.

“Komentiranje tuđih fotografija na uvredljiv način, širenje neistina o drugim osoba, javno procjenjivanje drugih osoba, kao o najdosadnijom, najružnijom, sve su stvari koje se ponavljaju na internetu”, rekla je Ivana Duvnjak, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Još je veći broj školaraca i sam na internetu ogovarao druge, njih čak 55 posto.
Anketa na koju je odgovaralo 7.000 djece iz cijele Hrvatske ne navodi koliko je njih bilo seksualno uznemiravano putem inerneta, što je najopasnija internetska zamka za djecu.

“U 2014. godini 141 slučaj je zabilježen u policiji za seksualno zlostavljanje djece, i distribuciju putem interneta, prema tome to nije mali broj za Hrvatsku”, rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

Porazno je da se uznemiravanje putem interneta rijetko prijavljuje roditeljima ili nastavnicima. Žrtve internetskog nasilja najčešće se, u čak 34 posto slučajeva obraćaju upravo svojim vršnjacima, pa policija po školama educira posebne detektive.

“Izabiremo djecu koja su po svojim ocjenama, po svom ponašanju na određeni način primjer i educiramo kako da neprimjerene sadržaje prijavljuju, kako da ih blokiraju i ta djeca dobijaju certifikat web detektiva”, izjavio je Ivo Jakić, Služba prevencije Ravnateljstva policije.

Internetsko nasilje treba što prije prijaviti i policiji, jer je digitalni trag tada najlakše pratiti, no internet djeci ne treba zabranjivati, uputnije je surfati zajedno s njima.

Amela Čilić, Dragana Eterović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari