SVAKA ČAST!

Majka troje djece radikalno zauzdala mjesečnu potrošnju s 1200 na samo 440 eura! Otkrila je svoj recept

Foto: Pexels

S koronom je ostala bez posla i morala je napraviti radikalni plan. Prvo što je napravila je stavila u tablicu svu potrošnju te je ostala šokirana kad je shvatila koliko ode na male usputne stvari…

Majka troje djece iz Njemačke je medijima otkrila kako je promijenila svoj život nakon što je uvela jedinstvenu metodu štednje. Za vlastitu obitelj izdatke za namirnice, drogerijske artikle, darove i ostale sitnice smanjila troškove s 1200 eura na samo 440 eura mjesečno.

Otkrila je kako je 2019. godina bila prekretnica u njezinoj obitelji, piše Fenix magazin. “U to sam vrijeme radila honorarno u fitness studiju, održavala tečajeve i pisala ugovore”, kaže majka. Ali onda su se teretane morale zatvoriti zbog pandemije koronavirusa i krenula je kriza.

“Osjećala sam se kao da gubim kontrolu… I odlučila sam da ćemo sada štedjeti i kad sve ovo završi, moći ćemo iskoristiti novac”, prisjeća se početka svoje štednje. Osim toga, htjela je nadoknaditi manjak prihoda,

Majka troje djece stvorila Excel tablice, retroaktivno navela sve troškove, velike i male – i otkrila nešto zapanjujuće. “Troškovi u diskontu, kava za van na benzinskoj crpki, posjeti restoranu. Uz sve ove fleksibilne troškove, jasno je da i sitni troškovi stvaraju nered”, ispričala je.

Kako bi se oslobodila brojnih impulzivnih kupnji, počinje sastavljati popise – za svaki tjedan po jedan.

“Redovito sam razmišljala o tome što nam treba. Brašno, tjestenina, rajčice iz konzerve, zobene pahuljice, sve te klasike koje uvijek imate u kući”, opisuje. S popisima koje izrađuje, planira tjedne i mjesece unaprijed – i vidi da bi obitelj morala preživjeti sa samo 440 eura mjesečno za sve te proizvode.

Otkrila je da početkom mjeseca radi veliku nabavu za mjesec dana i za to potroši oko 120 eura. Ipak, postoji prostor za spontani dodatak ako djeca žele posebne žitarice ili žele poseban začin.“Pravimo manje popise za sljedeće tjedne s voćem, povrćem i mliječnim proizvodima”, kaže ona. Te kupovine obično koštaju deset do dvanaest eura.

Izradila je i popise za drogerijske proizvode i darove a to znači da uvijek zna koji rođendani dolaze u kojem mjesecu, kada treba kupiti nove kozmetičke proizvode i koliko toaletnog papira obitelj potroši.

Ostane li ispod procijenjenih 440 eura mjesečno, novac također prebacuje na štednju, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari