KAVA ŽIVOT ČUVA

Nova studija: Pijete li kavu imate manji rizik od smrti, ali i drugih bolesti. No, ne bilo koju kavu!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U istraživanju je sudjelovalo više od 170 tisuća stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva, a željelo se vidjeti kakve su njihove navike u ispijanju kave

Svako jutro veliki broj Hrvata želi započeti jutarnjom kavom, a glavni razlog je da se tako probude. No osim toga, kava s kofeinom može imati više utjecaja na tijelo čovjeka od samog razbuđivanja.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Annals of Internal Medicine, ispijanje zaslađene ili nezaslađene kave povezano je s nižim rizikom od smrti u usporedbi s onima koji ne piju “omiljeni napitak”, prenosi RTL.

U istraživanju je sudjelovalo više od 170 tisuća stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva, a željelo se vidjeti kakve su njihove navike u ispijanju kave. Zatim su napravili nastavak istraživanja i potražili tko je umro u prosjeku sedam godina nakon toga.

Sudionici su bili u dobi od 37 do 73 godine te u vrijeme istraživanja nisu imali kardiovaskularne bolesti ili rak. Rezultati su pokazali da oni koji su pili 1,5 do 3,5 šalica dnevno, onu zaslađenu, imaju 30% manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji ne piju kavu, rekla je dr. Christina Wee s Harvarda.

Dodala je da su oni koji piju nezaslađenu imali između 16 i 29% manji rizik od smrti u usporedi s onima koji ne piju kavu.

Svakakve su stvari bile uključene u istraživanje, od toga tko je ili nije pušač, budući da je cigareta uz kavu mnogima obavezna, ali i količini tjelesne aktivnosti, razini obrazovanja i slično.

Dr. Dan Liu rekla je da bi ispijanje kave moglo zaštititi srce i pomoći u liječenju drugih bolest, a može smanjiti rizik od problema s jetrom.

Profesor nutricionizma i znanosti o hrani kaže kako kava ima svojstva pozitivna protiv starenja.

Dvije najčešće vrste kave su arabica i robusta, a kava robusta ima veći sadržaj fenola od kave arabice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views