SMRTNI ISHODI - RIJETKOST

VideoMuškarac preminuo nakon uboda stršljena: Stručnjak objašnjava što morate napraviti ako vas ubode!

Tragedija u Gornjoj Voći u Hrvatskom zagorju. 58-godišnjaku nije bilo spasa nakon što su njega i prijatelja napali stršljenovi.

Ispod sjena krili su se stršljeni, a kada su dvojica muškaraca u Gornjoj Voći podigli bale sjena, roj ih je napao. Iako su odjurili u kuću, 58-o godišnjaku je od uboda pozlilo, hitna ga je pokušala reanimirati, no, nažalost bezuspješno.

“Za sad je ovo prvi put, nisam još čula do sad da je netko od uboda stršljena umro. U zadnje 4 godine ima dosta stršljena, ima u dimnjaku, na drveću, ima ih svugdje”, kaže Aranka iz Gornje Voće.

“Upravo sam sad čitala na RTL-u i došla sam pogledati ima li osmrtnice”, govori Katarina.

U tom su kraju brojni poljoprivrednici i primjećuju, u posljednjih nekoliko godina stršljena je sve više. Tvrdi to i Branko Šimak koji se u susjednoj Općini Vinica bavi uzgojem ruža.

“Pred par godina je isto muž od kolegice na Varaždinskim placu isto stradao od stršljena dok je rješavao gnijezdo stršljena”, objašnjava poljoprivrednik Branko Šimak.

I sam se bori sa stršljenima koji gnijezda imaju u okolnim napuštenim kućama.

“Vi rješavate samo ono što možete oko sebe i što u okolici možete riješiti, a sad da li institucije smiju ići u tuđe posjede koji su zapušteni to je pitanje već daljnjih problema”, poručuje Šimak.

Izrazito visoke temperature pogoduju najezdi, a u gnijezdu ih može biti i do 700. Smrtni ishodi od uboda su, kažu stručnjaci, rijetkost.

“Moraju biti pažljivi oni koji su doživjeli alergijske reakcije ili blaže pogotovo moraju tada paziti kad idu u prirodu da se onda obuku zaštitno, a naravno kod nekih koji su imali anafilaktičke već reakcije njima je preporuka da nose adrenalinske šprice kad idu u prirodu”, objašnjava Mladen Hron, voditelj smjene u Zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

A ako se pri ubodu pojavi naglo crvenilo, otežano disanje ili dođe do pada tlaka – tada je bitna svaka minuta i odmah treba potražiti hitnu pomoć, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views