A SAMO STE HTJELI SMRŠAVJETI

Znate li što se događa vašem tijelu ako jedete samo jednom dnevno? Mnogi bi se mogli šokirati…

Foto: pexels

Hrana našem tijelu daje sve hranjive tvari koje su mu potrebne za preživljavanje, a ako jedete samo jednom dnevno, ne dopuštate svom tijelu priliku da dobije sve te hranjive tvari koje su mu potrebne

Prije svega, treba reći kako nije zdravo ograničavati se u bilo čemu. Da, za mršavljenje je dobro pronaći zdravu ravnotežu kalorija koje treba jesti i kalorija koje treba sagorjeti, ali također je zdravo jesti dosljednu količinu hranjivih obroka tijekom dana. Hrana našem tijelu daje sve hranjive tvari koje su mu potrebne za preživljavanje, a ako jedete samo jednom dnevno, ne dopuštate svom tijelu priliku da dobije sve te hranjive tvari koje su mu potrebne, javlja Eat this.

Kako bi pokazali zašto je konzumacija samo jednog obroka na dan loša za vaše tijelo, novinari portala Eat this razgovarali su s nekoliko registriranih dijetetičara i certificiranih medicinskih stručnjaka koji su pravilno raščlanili što će vaše tijelo iskusiti s tako ozbiljnom restrikcijom kalorija. Evo zašto nitko od njih ne savjetuje da jedete jednom dnevno.

Prejedanje

Konzumiranje jednog obroka dovodi do prejedanja jer tijelo osjeća naglu glad i žudi za energijom. Ograničavanje se može pretvoriti u prekomjerni unos kalorija u tom jednom obroku, što komplicira mršavljenje

Usporavanje metabolizma

Jedan obrok dnevno usporava metabolizam kako bi tijelo sačuvalo energiju. To otežava mršavljenje jer je metabolizam ključan za sagorijevanje kalorija.

Tijelo gladuje

Vaše će tijelo misliti da gladuje i ponašat će se tako. Usporit će metabolizam kako bi zadržao energiju za budućnost. To znači da tijelo skladištiti unos hrane kao mast umjesto da ga koristi za energiju. Organizam to radi kako bi osigurao gorivo koje može koristiti dok vi ne opskrbljujete svoje tijelo.

Tijelo se počinje ‘gasiti’

Uz usporavanje metabolizma i povećanu glad, vaše će tijelo također početi osjećati vrtlog negativnih nuspojava ako mu ne dajete hranjive tvari koje su mu potrebne. Drugi negativni učinci mogu uključivati ​​pad šećera u krvi tako da se osjećate slabo i drhtavo, nedostatak hranjivih tvari, iscrpljenost, prejedanje u trenutku kada jedete, debljanje ili ako držite niske kalorije u jednom obroku, srčane probleme, gubitak kose, netolerancija na hladnoću i više…

Nedostatak hranjivih tvari

Ovaj način prehrane često dovodi do unosa visokokalorične hrane siromašne hranjivim tvarima. Tijelu nedostaju potrebni nutrijenti.

Kad jedu samo jedan obrok dnevno, vjerojatnije je da će se potrošači okrenuti kaloričnoj hrani s malo hranjivih tvari poput tjestenine i visokomasnih životinjskih proteina. To je zato što im je glukoza pala na tako nisku točku da počinju žudjeti za ugljikohidratima i često se okreću brzo obrađenim opcijama. Osim toga, ako unosite te brze ugljikohidrate kako biste se osjećali siti, svom tijelu ne dajete hranjive tvari koje su mu potrebne.

Koje je rješenje? To će očito ovisiti o vašem tijelu, ali mnogi dijetetičari preporučuju da jedete svaka tri ili četiri sata (ili barem da jedete tri obroka) i da slijedite smjernice pravilne prehrane kako biste uspostavili zdrav obrok. Možda je najbolje razgovarati s liječnikom kako biste saznali pravu dijetu za vaše tijelo, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari