Stotine milijuna ljudi skidalo s Google playa pa gratis dobili virus

Tijekom rujna ove godine istraživači su u Googleovoj trgovini Play otkrili 172 zaražene aplikacije

Panika oko zaraženih aplikacija u trgovini Play još uvijek okupira Google. Tijekom rujna je otkriveno nešto manje aplikacija u kojima su bili virusi, no ono što zabrinjava čelnike ove velike kompanije je činjenica da su ove aplikacije dosegnule daleko veći broj instalacija od ‘zaraženih’ aplikacija koje su uočene tijekom srpnja.

Tijekom rujna ove godine istraživači su u Googleovoj trgovini Play otkrili 172 zaražene aplikacije s više od 335 milijuna preuzimanja i instalacija dok je u srpnju otkriveno 205 takvih aplikacija. Broj skidanja tih aplikacija u srpnju bio je 32 milijuna instalacija.

Najveći udio drži neželjeni softver vezan uz oglašavanje (300,6 milijuna instalacija), objavio je istraživač tvrtke ESET Lukas Stefanko.

Pronađeni su još neki oblici zaraženog softvera, poput primjerice skrivenih oglasa. Zanimljivo, iako je zabilježeno tek 57 slučajeva skrivenih oglasa, oni su činili nešto ispod pet posto svih instalacija.

Podaci koje je Stefanko objavio tek su indikator broja instalacija koje je aplikacija skupila do trenutka kad je otkriveno kako su zaražene. Nije jasno koliko ih je točno preuzeto tijekom rujna.

Iz Googlea upozoravaju da su već uklonili većinu aplikacija u kojima je pronađen zlonamjerni softver, piše Next Web.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari