Šveđanka došla živjeti u Hrvatsku pa opisala iskustva: ‘Lakše je preseliti se na Mjesec’

Ludost je, tvrdi, što Hrvatska i dan danas koristi pečate. Švedska ih je koristila, ali u 70-im godinama prošlog stoljeća, ističe Melissa

Melissa Blixt iz Švedske prije tri mjeseca doselila je u Hrvatsku. Na svom blogu podijelila je pozitivna i negativna iskustva o novoj zemlji u kojoj živi.

Kao prvi problem istaknula je birokraciju.

“Teško je objasniti Hrvatima (koji nemaju drukčijih iskustava) koliko im je birokracija neučinkovita i spora. Bez obzira koji papir trebate izvaditi, trebat će vam cijela vječnost da to učinite. Država i dalje koristi pečate. Dobiti pečat od Hrvatske je kao dobiti pečat od Boga. Bez pečata ne možete ništa. Ako imate tvrtku uvijek morate koristiti pečat, vaš potpis nije dovoljan”, čudi se Šveđanka.

Najluđe je, tvrdi, što Hrvatska očekuje od drugih država da također koriste pečate. Švedska ih je koristila, ali u 70-im godinama prošlog stoljeća.

“Možda ste pomislili da država koja gubi tisuće stanovnika svaki mjesec čini nešto da olakša ljudima mogućnost preseljenja u Hrvatsku, ali zaboravite na to. Kompliciranije je useliti u Hrvatsku nego preseliti se na Mjesec”, piše Šveđanka.

Problematična prometna infrastruktura

Melissu muči i prometna infrastruktura, odnosno pomanjkanje senzora koji reguliraju semafore s obzirom na količinu prometa. Posljedica toga su gužve i konfuzija. Za turiste u Hrvatskoj tvrdi da imaju ego velik kao Rusija te da izluđuju Hrvate.

Komentirala je i da u Hrvatskoj ne postoji razvoj, kao niti nada u bolju budućnost. Primijetila je da se mnogi Hrvati često žale na zdravlje, što je usporedila sa Šveđanima koji se u sličnom stilu žale na vremenske prilike.
Vijesti.hr
Screenshot/www.melissablixt.com

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari