U prodaji Katolički priručnik za seks: ‘Bog je itekako zainteresiran za spolni život supružnika’

Shutterstock

Predgovor knjige napisao je naš selezijanac don Damir Stojić koji je seks usporedio s bejzbolom

“Ova knjiga poručuje da se radost seksa ne nalazi u tzv. oslobođenju od moralnih principa, nego u poslušnosti zapovijedima Boga Stvoritelja koje je uputio našim praroditeljima: ‘Plodite se i množite’, tj. u življenju po Božjim i crkvenim zapovijedima na ovomu području”, piše salezijanac don Damir Stojić koji se često susreće s pitanjima seksualnosti i vjere, a koji je za ovu knjigu napisao predgovor, piše Večernji list.

Autor knjige, fratar Ksawery Knotz, tvrdi kako “Isus Krist pristupa supružnicima i onda kada se nježno grle, ljube, miluju, imaju spolni odnos. I na taj način njihova probuđena tijela sudjeluju u tajni ljubavi Boga skrivenoga u ljudskim tijelima. U trenutku kada uzajamno daruju zadovoljstvo Gospodin Bog je prisutan među njima, i to na temelju sakramenta ženidbe koji posvećuje njihov intimni odnos.” Govori o “tri kućna oltara” kao simbolima dimenzija odnosa s Bogom, a to su: kućni molitveni kutak, stol i bračna postelja.

“A što ima Bog s tvojim zdravljem, novcem, poslom, odmorom, ljubavlju, smrću? Ako nema ništa, znači da nisi kršćanin”, odgovara on i kaže kako “govor o svetosti bračnoga čina koji za postelju koristi simboliku oltara može kod nekih izazvati čuđenje i mišljenje da je riječ o ponašanju koje nije karakteristično za Crkvu”, kaže ovaj fratar u knjizi opisujući, na više mjesta, detaljne opise kako bi supružnici trebali zadovoljiti jedni druge, tj. međusobno se “darivati”.

Bog je zainteresiran za naš spolni život

Kaže da je pogrešno misliti da Bog nije zainteresiran za spolni život supružnika ili da je to ponašanje koje nije tipično za Crkvu.

“Kod muškarca izbacivanje sjemena prati ‘automatsko’ zadovoljstvo. Zato ga, naravno, želi što je moguće češće. Kod žene prihvaćanje spolnoga čina i rizik mogućega začeća u brojnim slučajevima nisu ‘automatski’ prirodno nagrađeni snažnim osjećajem zadovoljstva. Žena se često na spolni čin odlučuje više iz ljubavi prema mužu nego poradi vlastite potrebe. Zato je jako važno da muškarac za vrijeme spolnoga čina nastoji nagraditi ženinu odanost, trud i rizik”, piše i naglašava kako je “muž dužan prekinuti spolni odnos ukoliko on ne pruža doživljaj onakva sjedinjenja kao potpuni spolni čin. Sjedinjenje supružnika kao važan trenutak za izgradnju bračnoga jedinstva biva narušeno, prekinuto u najvažnijemu trenutku, na pragu ispunjenja i utonuća supružnika u njihovo jedinstvo. Ljubav ne može odjeknuti do konca i supružnike sjediniti u jedno posebno se brinuti da žena za vrijeme spolnoga čina doživi zadovoljavajuću emocionalnu bliskost i seksualno zadovoljstvo. U brojnim slučajevima to se može dogoditi samo onda kada spolni čin prate dodatni muževi zahvati – počevši od stvaranja sigurna, nježna i srdačna ozračja za spolni čin preko maženja njezinih omiljenih erotskih točaka, a završavajući stimulacijom klitorisa”, dodaje se u knjizi.

Dozvojen oralni seks

Dodaje se kako ozračje pornografskih stranica nije ozračje bračne ljubavi, no predigra, kao i oralni seks su dozvoljeni.

“Stimuliranje vanjskih spolnih organa usnama ili jezikom, kao element predigre, moralno je dopušteno i u takvu ponašanju ne treba tražiti grijeh”, tvrdi Knotz dodajući kako bi “crkveni nauk zapao u proturječnost kada bi propovijedao da se neke dijelove tijela voljene osobe, kao što su usta, ruke, grudi, bedra, stražnjica može milovati i ljubiti, a druge – na primjer spolne organe – nije dopušteno ljubiti, maziti, dodirivati te da pripadaju u drugu kategoriju i da ih se ne može voljeti na isti način i iz toga maženja crpiti užitak”, piše fratar u knjizi.

“Ozbiljna smetnja za prihvaćanje nauka Crkve jest vrlo usko shvaćanje katoličkoga morala. Svodi ga se na goli popis zapovijedi i zabrana – onoga što nije dopušteno činiti ili onoga što se mora činiti. Takav pristup nanosi veliku štetu i spolnomu životu supružnika i samo je prividno sukladan s evanđeljem. Želimo li da katolički supružnici okuse istinsku Radosnu vijest, koja će njihov spolni život oslobađati od zla, od grijeha i nepotrebna osjećaja krivnje, a umjesto toga rađati mir i radost srca, onda konačno moramo proširiti perspektivu našega pogleda na katolički moral”, piše on često se pozivajući na teologiju tijela pape Ivana Pavla II.

U knjizi se dodaje i kako su kontracepcijske pilule zabranjene jer narušavaju integritet ljudskog tijela, da prekid spolnog odnosa, još jedan česti oblik kontracepcije, na pruža osjećaj sjedinjenja kao potpuni spolni čin, te da pristankom na korištenje kondoma već prekoračujemo granice ljudskoga tijela.

Analni seks shvaćen kao prodiranje muškoga uda u analni otvor nije normalan spolni čin, a nisu ni dozvoljene igračke u krevetu jer označavaju prekoračenje granice na štetu bračne veze, prenosi Večernji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja