IMATE LI GA I VI?

U stresu ste zbog izbora? Možda patite od ovog poremećaja, evo koji su znakovi

Foto: Pexsels

Provjerite imate li znakove upozorenja koju ukazuju da biste možda mogli imati ‘izborni stresni poremećaj’, piše Net.hr.

Bliže nam se parlamentarni izbori i mnoge ljude trese izborna groznica te su zbog toga pod velikim stresom. To može negativno utjecati na zdravlje, pa čak i na obiteljski i društveni život.

Prije nego što grozničavo počnete čitati današnje vijesti vezane za izbore i komentirati ih na društvenim mrežama, odvojite malo vremena za sebe i detektirajte imate li izborni stresni poremećaj. Da, to zaista postoji!

Poznati američki terapeut za parove, koji se specijalizirao za probleme vezane uz kontrolu bijesa i ljutnje, dr. Steven Stosny osmislio je izraz izborni stresni poremećaj, a definira ga kao “stres i tjeskobu koji su izazvani vijestima o izborima, a koji se odražavaju na posao, društveni i obiteljski život”, piše Next Avenue.

Znakovi izbornog stresnog poremećaja

To agresivno verbalno izražavanje i napadanje protivničkih kandidata ili stranaka može imati vrlo loš utjecaj na birače koji su ionako pod stresom zbog modernog užurbanog načina života, pretrpanosti dnevnim obavezama, neplaćenim računima, kreditima itd., a može im biti i posljednja kap koja je prelila čašu svakodnevnog stresa.

Dr. Stosny je bio preplavljen pozivima u pomoć tijekom jednih američkih izbora.

“Žestoka i sveprisutna negativnost kampanja, pojačana 24-satnim vijestima i društvenim medijima, stvorila je razinu stresa i ogorčenosti koja je ušla u intimne odnose mnogih ljudi”, napisao je svojevremeno za The Washington Post.

Njegove klijentice bile su posebno ugrožene izbornim stresnim poremećajem te su mu otkrile da se osjećaju obezvrijeđeno, odbačeno i nesigurno te da nemaju povjerenja u budućnost. Njihovi partneri, pak, bili razočarani i ljuti zbog vijesti o izborima te nisu komunicirali sa svojim “boljim polovicama”, već se taj bijes i tjeskoba nakupljao u njima.

Kako i vi ne biste upali u istu zamku, evo znakova upozorenja koju ukazuju da biste možda mogli imati izborni stresni poremećaj.


Opsjednutost izborima
To se očituje kao neprestano praćenje vijesti i nametljive misli o tekstovima koje ste pročitali tijekom dana.

Pojačana tjelesna napetost
Dr. Stosny je objasnio da vam se čak može ubrzati puls prije nego što krenete čitati, slušati ili gledati vijesti.

Razdražljivost
To se može očitovati agresivnom vožnjom kada slušate političke vijesti na radiju, iniciranjem svađa s bliskim osobama, a možete se općenito osjećati kao da ste “na rubu”.

Poteškoće u vezi
Dr. Stosny je istaknuo da napetost i razdražljivost rezultiraju nestrpljenjem, ljutnjom , pa čak i smanjenom suosjećajnošću.

Poremećaj spavanja
Razdražljivost, opsjednutost i napetost može dovesti do poremećaja u spavanju.

Fizički simptomi
Kao što smo već na početku teksta spomenuli, stres može negativno utjecati na zdravlje. Primjerice, možete imati glavobolje, osjećati se umorno i iscrpljeno, imati probavne tegobe itd. Posebice je važno da imate na umu da stres slabi imunosni sustav.

Kognitivni problemi
Oni se očituju kao poteškoće s koncentracijom i donošenjem impulzivnih odluka, istaknuo je dr. Stosny.

Stručnjak je, također, upozorio da zbog izbornog stresnog poremećaja možete imati “smanjeni interes i uživanje u životu općenito” te povećati konzumaciju alkohola, lijekova i droga. Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, javite se svom liječniku opće prakse, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari