VEČERAS U KLUBU MLADIH Noć Jalde: kratki film, glazba uživo i tradicionalni stol

Noć Jalda (perzijski: Šab-e jalda) drevna je iranska svetkovina kojom se obilježava najduža i najtamnija noć u godini koja pada na prvi dan zime, 20. ili 21. prosinca

Ovu predblagdansku srijedu 21. prosinca 2016., najkraći dan u godini, Klub mladih Rijeka organizira obilježavanje Noći Jalde.

U organizaciji Hrvatsko-iransko društvo – Irandustan ایران دوستان Registrirano društvo bit će prikazan kratki film o Jaldi, uz glazbu uživo i Hafezovu poeziju te tradicionalni stol.

Noć Jalda (perzijski: Šab-e jalda) drevna je iranska svetkovina kojom se obilježava najduža i najtamnija noć u godini koja pada na prvi dan zime, 20. ili 21. prosinca. Naziv ove svetkovine potječe iz sirijačkog jezika u kojem Yaldā znači „rođenje“. Prema starim zaratustrijskim vjerovanjima, najduža noć u godini završava pobjedom svjetlosti nad mrakom i konačnim rođenjem Sunca. Njome nastupa zimski period u kojem dani postaju duži, a noći sve kraće. U Iranu se Jalda već stoljećima obilježava na poseban način, u krugu prijatelja i čitanjem stihova.

Noć Jalde održava se u srijedu 21. prosinca, u 18h, Erazma Barčića 9a, Rijeka – @ Klub mladih Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari