ŠTO MLADI ZNAJU O SEKSU? Maloljetnice stupaju u seksualni odnos već s 14 godina, a na spolno prenosive bolesti ne obaziru se ni dečki ni cure

Istraživanje spolnog ponašanja mladih donijelo je porazne rezultate: čak 96 posto ispitanih smatra kako odrasli premalo razgovaraju s djecom o seksu pa se njih više od 70 posto – informira na internetu.

Udruga roditelja predstavila je rezultate istraživanja, koji govore da maloljetnice stupaju u seksualni odnos već s 14 godina, a na spolno prenosive bolesti nije se testiralo 85 posto spolno aktivnih ispitanika.

Stručnjaci iz udruge roditelja “Korak po korak” raspravljali su koliko roditelji razgovaraju o seksualnosti s djecom, te predstavili rezultate istraživanja provedenog na oko 400 roditelja i 150 korisnika portala Maloljetni-roditelji.net. Korisnici su većinom djevojke prosječne dobi oko 19 godina.

O važnosti otvorenog razgovora o seksualnosti govorila je psihologinja Silvija Stanić iz udruge “Korak po korak”, istaknuvši kako mladima nedostaje znanja o seksualnosti. Rekla je da im se na portal Maloljetni-roditelji.net. mladi obraćaju većinom zbog straha ili sumnje od trudnoće. “No, tu su i pitanja o spolno prenosivim bolestima ili seksualnim eksperimentiranjima. Česta su pitanja o računanju plodnih i neplodnih dana, pitanja o hitnoj kontracepciji i sl.”, kazala je. Navela je kako obitelj i škola utječu u smjeru odgovornog i zdravog spolnog ponašanja, dok istovremeno postoji utjecaj medija, ali i vršnjaka koji na neki način potiču stupanje u seksualne aktivnosti.

“Ako obitelj i škola mladima ne daju dovoljno informacija i ne uče ih, oni su prepušteni vršnjacima i medijima koji ih potiču na seksualne aktivnosti. Ključno je da imaju informacije prije nego uđu u spolni život. Rezultati pokazuju da mladi u spolni odnos ulaze sa 16 ili 17 godina i roditelji bi trebali pronaći priliku da o tome razgovaraju”, poručila je Stanić.

Roditelji: Škole nedovoljno obrađuju temu seksualnosti

Da se u školi nedovoljno obrađuje tema seksualnosti i odgovornog spolnog ponašanja smatra gotovo 80 posto roditelja. Oko 10 posto korisnika portala Maloljetni-roditelji.net navodi prijatelje kao izvor informacija o spolnosti, sedam posto roditelje, dva posto školu i tri posto ostalo.

Spolni odnos je imalo više od 15 posto ispitanih, a ‘peting’ gotovo 97 posto. Kad se govori o najnižoj dobi stupanja u spolne odnose dečki ulaze s 15, a djevojčice s 14 godina. Oko 65 posto ispitanika nikada nije stupilo u spolni odnos pod utjecajem alkohola, ponekad 25 posto, a jedan posto u spolni odnos ulazi uvijek pod utjecajem opijata.

Cilj tribine je podizanje svijesti o važnosti otvorenog razgovora o seksualnosti za prevenciju rizičnog spolnog ponašanja mladih.

Potrebno je roditeljima davati pomoć i poticati ih da razgovaraju s djecom

Helena Rajčić, psihologinja iz udruge “Korak po korak”, osvrnula se na pitanje važnosti otvorenog razgovora o seksualnosti s djecom i mladima te oblicima podrške za roditelje.

Kazala je kako istraživanje pokazuje da 85 posto roditelja smatra da će razgovor djeci pomoći da se ponašaju odgovorno i donesu bolje odluke, a 61 posto da će na taj način biti manje pod utjecajem medija i pritiskom vršnjaka. Oni koji nisu razgovarali s djecom, imaju tu namjeru. Dio roditelja razgovor odgađa zbog dobi djeteta, a dio zbog nespremnosti na razgovor.

“Važno je voditi razgovor primjereno razvojnoj dobi djeteta. Roditelji naglašavaju da je to već od devet godina, no taj razgovor mora početi od rane dobi djeteta i na različite načine zavisno o djetetovom shvaćanju. Djeca postavljaju pitanja o svom okruženju, primjerice to su pitanja o trudnoći i porodu djeteta, ali i pitanja vezana za tjelesne promjene. No, često su to pitanja potaknuta medijskim sadržajem. Iako tema izaziva nelagodu, potrebno je roditeljima davati pomoć i poticati ih da razgovaraju o toj temi”, rekla je Rajčić.

Istaknula je da se 60 posto mladih izjasnilo kako bi voljelo razgovarati s roditeljima o spolnosti. Roditelji smatraju da je razgovor važan, jer potiče djecu da se ponašaju odgovornije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari