50 BRODOVA, 20 LETJELICA I VIŠE OD 1000 ljudi: Konačno rasvijetljena tajna nestanaka u Bermudskom trokutu!

Dr. Boxall i njegova ekipa rekreirali su ogromne valove koristeći simulaciju u zatvorenom prostoru

Britanski oceangrafi završili su istraživanje vezano uz Bermundski trokut koje je trajalo više od desetljeća, a koje je pokušalo utvrditi pozadinu iza misterioznih nestanaka na tom području.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Southamptonu kažu kako su brojne brodove na Bermudskom trokutu uvlačili divlji valovi visoki preko 30 metara, a svoju teoriju objasnili su u kratkom dokumentarcu ‘Enigma Bermudskog trokuta’ na britanskom Channelu 5.

Misteriozni trokut obuhvaća 1.300,000 kilometara kvadratnih, a proteže se na području između Floride, Portorika i Bermuda i već je desecima godina fascinantan pojam za brojne znanstvenike, istraživače ali i javnost općenito.

Sve je počelo prije otprilike 100 godina, kad je primjećena povećana frekvencija nestanaka brodova i pronalaženja njihovih olupina danima, mjesecima a u nekim slučajevima i godinama kasnije nakon nestanka.

Kako navodi list New York Times, barem 50 brodica, 20 letjelica i više od 1000 ljudi nestalo je na navedenom području u proteklih 500 godina.

“Na sjeveru i jugu započinju velike oluje koje se zatim spajaju, pri čemu nastaju valovi čija visina doseže i do 30 metara. Što je veći brod, veća je šteta”, rekao je za The Sun Simon Boxall, oceanograf koji je vodio istraživanje.

Mnogo je istraživanja provedeno proteklih godina o Bermundskom trokutu, no većina ih je odbačena. Tzv. ‘divlji valovi’ nastaju kad iznadprosječno veliki valovi dođu u doticaj s otvorenim morem. Prosječni valovi, visine do 12 metara sadrže pritisak jačine oko 25 kilograma po kvadratnom centimetru.

Moderni brodovi pak dizajnirani su tako da mogu izdržati pritisak od oko 50-ak kilograma po kvadratnom centimetru, no ‘divlji valovi’ mogu imati razarajuću razinu pritiska od oko 120 kilograma po kvadratnom centimetru, što je dovoljno da uništi i najžilavija plovila.

Za potrebe dokumentarca, dr. Boxall i njegova ekipa rekreirali su ogromne valove koristeći simulaciju u zatvorenom prostoru i izgradili model američkog mornaričkog broda USS Cyclop, kakav je nestao 1918. godine, pri čemu je nestalo i svih 309 putnika koji su bili na njemu.

Posljednji nestanak na području misterioznog Bermudskog trokuta dogodio se prošle godine, kad se ondje jednom mlažnjaku s 4 putnika između Floride i Portorika izgubio svaki trag.

Potraga za njime je nakon nekoliko tjedana obustavljena, a nijedno tijelo nije pronađeno.
Vijesti.hr
Foto: Wikipedia

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari