Pazite što jedete po vrućinama: Salmonela se lako razmnoži ako hrana nije dobro termički obrađena

Ugostitelja u čijem se dvorištu sve odvijalo – nismo uspjeli pronaći. Neki mještani tvrde da nije on pekao, već samo nabavio meso i organizirao zabavu

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nedavno slavlje na proštenju u selu Drašći Vrh na Žumberku zavšilo je s 34-ero zaraženih salmonelom. Svi su jeli odojak i janjetinu s ražnja koji očito nisu bili dovoljno pečeni, a i neko su vijeme stajali. Neki su zadržani u bolnici, a među njima je i jedno dijete koje bi uskoro trebalo biti pušteno kući.

Još uvijek na oglasnoj ploči u mjestu stoji poziv na proštenje na kojem se druženje uz domaće pečenje i muziku pretvorilo u posjet bolnici. Od 34-ero, devetero ih je zadržano.

Proštenje se odvijalo ovdje u dvorištu, janjci i odojci pekli su se prijepodne, a meso se jelo poslijepodne. Neki ljudi čak su ga ponijeli i kući i jeli dan nakon. Ono u međuvremenu nije bilo u hladnjaku, već je samo čekalo pokriveno papirom.

“Tisuću puta sam tamo jeo i nikad nije bilo ništa”, kazao nam je Petar iz Drašćeg Vrha.

Ugostitelja u čijem se dvorištu sve odvijalo – nismo uspjeli pronaći. Neki mještani tvrde da nije on pekao, već samo nabavio meso i organizirao zabavu.

Spomenuto mjesto ima svega nekoliko kuća i vikendica i samo desetak stanovnika. Jedan od njih kaže nam da se to proštenje održava svake godine pa se tako skupe i stanovnici iz okolnih mjesta.

Ove godine bilo ih je 50-ak, a većina ih se zbog povišene temperature, mučnine i probavnih tegoba čak i nekoliko dana nakon proštenja javilo liječniku.

“U uvjetima kad su vani temperature ovakve kakve su sada, salmonela se vrlo lako razmnoži ukoliko hrana nije dobro termički obrađena ili ako ste ju prljavim rukama prenijeli na termički obrađenu hranu”, pojašnjava Vanja Slavić-Vrzić, voditeljica Službe za epidemiologiju ZJZ Zagrebačke županije.

Stoga liječnici savjetuju dobru termičku obradu, osobito zamrznutog mesa koje samo izvana izgleda pečeno. Pripremljenu hranu treba konzumirati odmah ili spremiti u hladnjak, ne koristiti isti pribor kao i za sirove namirnice te osobito voditi računa o higijeni kako se objed ne bi pretvorio u tragediju.

Željka Felbar

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari