ADVENT U BEČU: Što se jede i kakve su cijene na majci svih božićnih sajmova?

Možda Zagreb nema reciklažu – ali zato Beč nema sarmu u pecivu, patku u mlincima i druge kulinarske inovacije

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Prije nego je zagrebački advent postao najbolji i najljepši u Europi – na advent se išlo u Beč. Jer – njihov je sajam najstariji u Europi, održava se – vjerovali ili ne – već više od 700 godina.

Kobasice, kuhano vino, medenjaci, licitari, božićni ukrasi. Nikakva eksperimentalna kuhinja, ništa premoderno, jednostavna bečka klasika.

Na jedan, dva ili tri dana. Za 199, 399 ili 599 kuna. Koliko god napredovao Zagreb – za vrijeme Adventa svi putevi i autobusi i dalje vode u Beč.

Bečani božićne sajmove organiziraju još od 13. stoljeća – i dobro znaju kako se to radi.

Nisu samo temperature debelo u minusu, tako bi vam mogli završiti i računi – jer bečki je advent od zagrebačkog barem dvostruko skuplji.

Kobasicu nećete naći ispod 35 kuna. Heinricha su tri kuhana vina i tri kobasice papreno koštale.

“Platio sam oko 40 eura. Ali tu je i polog za čašu, pa mislim da je to u redu. Dolazim ovdje svaku večer! Nije vam gužva? Osjećam se jako dobro, družim se s dobrim ljudima, dobro pijem i uživam u austrijskom gostoprimstvu”, rekao je Heinrich koji dolazi iz Berlina.

“Dobra je atmosfera ovdje, ima puno naših ljudi. ja kada sam ovdje, kao da sam kući. Ima puno ljudi iz Srbije, Hrvatske i Bosne. Meni je Beč super grad. Volim da živim ovdje. U školu idem još”, rekao je Saša, Srbin koji živi u Beču.

Nakon uštipaka smo ožednili. Matthias nas je šokirao kada je rekao da za šalicu kuhanog vina moramo dati 60 kuna!

“Svaka šalica košta 4 eura. Svaki štand ih prodaje, a mi moramo svakom kupcu naplatiti ta 4 eura. Svaki božićni sajam u Beču ima iste šalice. To je depozit od 4 eura, pa ga možete podignuti kasnije”, objasnio je.

Kako bi riješili problem bacanja plastike – potpuno su je izbacili. Šalicu možete zamijeniti za 4 eura na bilo kojem štandu u Beču. Ili ju zadržati kao ukras!

Možda Zagreb nema reciklažu – ali zato Beč nema sarmu u pecivu, patku u mlincima i druge kulinarske inovacije. A vjerovali ili ne – nema ni germknedli – koji su specijalitet njihove kuhinje.

Nakon cjelodnevnog obilaska Adventa u Beču, primjetili smo da nismo vidjeti niti jednog Djeda Mraza. Pitali smo ovdje lokalce zašto je tome tako, sada pokrijete uši svojoj djeci. Zato što smatraju da je to još jedan američki marketinški trik.

Iako je djedica zabranjen, Advent u Beču je ipak – stvarno čaroban.
Aida Šukurica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari