Purica, odojak ili ništa? Evo što će se sve naći na božićnom ručku i koliko ćemo potrošiti

Photo: Ilustracija (Davor Visnjic/PIXSELL)

Iako tijekom godine baš i nemaju tu naviku, građani za Božić pojedu 400 tona više nego tijekom ostatka godine

Građani obavljaju zadnji šoping za blagdanski ručak pa su se gužve s cesta i trgovačkih centara danas premjestile i na tržnice.

Najviše se traži meso, a oni koji si to mogu priuštiti biraju između purica i odojaka. Veći dio građana ipak će morati biti nešto skromniji, jer prema izračunima, samo će ih hrana za vrijeme blagdana koštati nešto više od 2.000 kuna.

Zagrebačke tržnice danas su bile pune građana koji prije Badnjaka žele ispuniti svoje zalihe voće, povrćem, pa i nezobilaznim kolačima koji će se naći na blagdanskom stolu. Više od samog deserta razmišljalo se o ručku, a glavna dilema – purica ili odojak.

Iako tijekom godine baš i nemaju tu naviku, građani za Božić pojedu 400 tona više nego tijekom ostatka godine.

Na blagdanskom stolu završi 190 tisuća purica, a najviše ih je domaćih, 625 tona. Ni ni to nije dovoljno za hrvatske potrebe pa se mora uvesti još 40 tona puretine. Nedostatak mesa još je vidljiviji kod odojka. Od Božića do Nove godine pojede ga se nešto više od 1200 tona,a kako nedostaje oko 50 tisuća odojaka, čak 60 posto dolazi iz uvoza.

No osim kvalitete, građanima je problem i cijena hrane.

“Naše tri košarice pokazuju da je ona koje je potpuno u duhu tradicije to je košarica koja će koštati 2080 kuna,ona srednja košarica je negdje oko 970, a ona najskromnija oko 580 kuna”, komentirao je Krešimir Sever, predsjendik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

S takvim svotama koje su od 40 do 100 kuna veće nego lani preostaje jedino pojesti nešto skromniji ručak na kojem će se primjerice umjesto bakalara naći srdele, a umjesto purice jeftinija zamjena.

Matija Mlinarić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari